Banner

Machines voor de palletindustrie, een houten gat in de markt

1 april 2019 | Door:  Ronny van Loo

We hoeven niet lang te zoeken naar de reden waarom financial manager Gerjan Soede van NoTech samenwerkt met Alfa. Datzelfde accountantskantoor was ruim tien jaar lang zijn werkgever. Eerst als assistent-accountant, later als bedrijfskundig adviseur. Maar de nieuwsgierigheid naar de andere kant van de tafel won het: sinds februari 2018 werkt hij voor zijn vroegere klant. De onderneming met Zweedse wortels maakt machines voor de productie en reparatie van houten pallets. In... Emmen.


Een Zweeds bedrijf dat vanwege de productieomstandigheden verhuist naar Nederland, naar de Vitus Beringstraat 3 in Emmen om precies te zijn: dat vraagt om een verklaring. Gerjan: “De productiekosten in Zweden liepen te hoog op. Daar worden minder productieve uren gemaakt dan hier. En moet een werknemer een keer een weekend werken, dan krijgt hij daar extra voor betaald én hij kan die gemaakte uren als vrije uren opnemen. Dat is niet handig op het moment dat er een machine moet worden geïnstalleerd bij een klant. Want dan kan die werknemer weleens zeven dagen in de week moeten werken. Letterlijk. Nederland lijkt qua arbeidsmentaliteit op Zweden. Nederlanders zijn nuchter en direct. Dat sprak het bedrijf aan.”

Specifieke markt

Die machines zijn bestemd voor de Europese palletindustrie. Een zaagmachine bijvoorbeeld, een robot (‘tweedehands, afkomstig uit de auto-industrie’) of een kettingbaan. Het is een specifieke markt, legt Gerjan uit. “In Europa zijn hooguit twee bedrijven actief die vergelijkbaar zijn met wat wij doen. Maar die leveren vooral complete productielijnen, meer voor het bulkwerk. Onze machines zijn aanpasbaar. Die kunnen voor alle soorten pallets worden ingezet. Wij zijn dus wat meer gespecialiseerd.”

Wereldwijde vraag

Een hightech product is het niet, de houten pallet. Planken, klossen, spijkers. Onmisbaar in de logistiek is-ie des te meer, de uitvinding die een Amerikaan in de jaren twintig van de vorige eeuw deed. Geschat wordt dat het aantal houten Europallets - de meest gangbare maat, 80 x 120 cm - in Europa 400 miljoen stuks bedraagt. Aan werk is er in de palletindustrie geen gebrek. De vraag is wereldwijd groot genoeg, vooral in Amerika.

Hergebruik van pallets

Want hergebruik maakt dat een pallet op den duur rendement gaat opleveren. “Als je een pallet voor de eerste keer gebruikt, verdien je er geen geld mee. Dat komt pas daarna. Dus iedere keer dat een spijker moet worden vervangen of een kapotte plank eruit moet worden gehaald, is dat handel voor ons.”

Voortraject

Oprichter Nisse Östlund begon er in 1999 mee. Van een productiebedrijf is NoTech inmiddels overgeschakeld naar de activiteiten in het voortraject. En naast het voortraject regelen wij het assembleren en installeren zelf, zegt Gerjan. “We hebben ervoor gekozen alle andere werkzaamheden uit te besteden: het construeren, het verven, het lasersnijden, alles. Wij zoeken actief naar lasersnijbedrijven, automatiseringsbedrijven, elektrotechniek bedrijven etc. Partners die met ons mee willen groeien en voor ons die werkzaamheden op zich wil nemen.

Er lopen hier drie engineers rond, naast de eigenaar die ook nog altijd actief is. Inclusief mijzelf hebben we twee personen in het management. En dan lopen er nog drie mensen rond in de werkplaats.”

Vroegere collega’s

En dan is er nog de back-up van zijn vroegere collega’s bij Alfa. “lk heb nog steeds heel veel contact met klantbeheerder Ronny van Loo. Natuurlijk heb ik zelf ook wel kennis van financiële aspecten. Dingen als de administratie of een jaarrekening, dat heb ik zelf jaren gedaan. Maar voor zaken als wet- en regelgeving heb ik me nooit echt geïnteresseerd, dus waar nodig vraag ik dat aan Alfa. Ook zoiets als de salarisadministratie besteed ik het liefst uit. Ook om zeker te weten dat alles goed gaat.”
 

Ronny van Loo

Ronny van Loo

Senior Klantbeheerder

088 2531622 | rvanloo@alfa.nl


Meer over Ronny