Het contact met de klant trok mij toch meer

09-02-2021 | Door:  Sadjad Sheykhi

Noem het een late roeping. Maar pas op z’n 29ste ontdekte Sadjad Sheykhi dat hij de accountancy toch eigenlijk wel een hele leuke sector vond. Zo leuk zelfs, dat hij het niet bij de titel van assistent accountant in kantoor Groningen wil laten. Volgend jaar maakt hij een start met het praktijkgedeelte van zijn post-bachelor opleiding. Die moet leiden tot de AA-titel, de afkorting van Accountant Administratieconsulent. “Ik ben altijd al van de cijfers geweest.”

Het contact met de klant vind ik fijn in mijn werk

Twee jaar (theorie)studie heeft hij dan al achter de rug. “Het is op zich pittig. Maar binnen Alfa krijg je de ruimte ervoor. Als ik bijvoorbeeld een drukke periode voor een tentamen had, dan kon ik onder werktijd studeren of vrij krijgen. Die twee jaar zijn vrij snel gegaan. Ik moet nog drie jaar, maar daar kijk ik niet tegenop.”

Sinds november 2018 versterkt hij het team van Alfa in Groningen. In z’n vorige baan had hij maar zijdelings met cijfers te maken, als customer contact specialist op de afdeling Webhelp van ING. “Dat was puur particuliere en zakelijke klanten verder helpen met adviezen of als er iets niet lukte met de computer. Op de Hanzehogeschool heb ik voor accountancy gekozen. Ik ben van de cijfers, ik ben daar wel vrij scherp in. Dan heb je binnen de accountancy nog de controlekant en de samenstelkant. Ik merkte tijdens mijn opleiding al dat klanten je in de samenstelkant meer nodig hebben. Dat contact met de klant trok mij toch meer. Ik ben van mezelf open en eerlijk, ik houd ervan om mensen te helpen.”

Medewerkersfoto’s

Met het oog op de doorgroeimogelijkheden zoekt Sadjad ‘een groter kantoor’.  “Toen stuitte ik op een vacature van Alfa. Dan kijk je op de website: waar ze voor staan, of het goed voelt. Ik bekeek ook de medewerkersfoto’s en zag een bekende staan, Albert Nieuwenhuis. We hadden weleens tegen elkaar gevoetbald en hij zat bij mij op de opleiding. Hij heeft mij een soort van voorgedragen. Ik dacht altijd dat Alfa een groot kantoor was. Maar het is echt zoals het op de website staat, heel informeel. De kernwaarden waar Alfa voor staat spreken mij ook aan. Ik ben blij dat ik voor Alfa heb gekozen.”

Grotere klanten

Hij heeft inmiddels al meer verantwoordelijkheid. “Je begint als assistent met btw-aangiften en jaarrekeningen. Door de jaren heen heb ik grotere, moeilijkere klanten gekregen. Ik begon met agroklanten, nu doe ik zowel agro als mkb. Het bevalt mij goed. Iedereen is toegankelijk, iedereen staat voor je open. Je hebt op kantoor verschillende specialisten, je weet bij wie je moet zijn met vragen. Zo leer je van iedereen wat. Ik heb het leuk met de collega’s. Je deelt privédingen met elkaar, je krijgt alles van elkaar mee. De één woont op een boerderij, de ander in eèn klein dorpje.”

Zijn eigen dorpje Hoogkerk heeft hij ingeruild voor een appartement aan de ring van Groningen (‘ik loop in een paar minuten naar de Markt’). In Hoogkerk kwam Sadjad terecht toen hij vijf was. Ik kom uit een groot gezin, zeven broers en een zus. Als je naar Nederland komt, begin je helemaal onderaan de ladder. Het was wel een cultuurschok. Mijn vader is in 2011 overleden, tot die tijd waren mijn ouders gelukkig in Nederland. Mijn moeder heeft het goed opgepakt.’

Familie en vrienden

Noemen z’n oudere broers ‘m weleens plagend ‘helemaal verkaast’, iets van de Iraanse cultuur heeft hij behouden. Sadjad: “Ik hecht veel waarde aan familie en vrienden. In Iran is het vrij normaal dat je elkaar opzoekt, al is het nu met corona iets minder. Ik eet nog altijd twee keer per week bij mijn moeder.”

Op zaterdag is er dan HFC ‘15, de voetbalclub waar hij jarenlang een vaste waarde was in de aanval. “Maar op een gegeven moment is het mooi geweest. Dan vind je ook andere dingen leuk op zaterdagmiddag. Nu speel ik in het derde, in een vriendenteam. We trainen één keer per week en wie geen zin heeft om te trainen, die traint niet.“ Veelzeggend lachje: “Maar ik merk wel dat mijn conditie minder aan het worden is...”

Sadjad  Sheykhi

Sadjad Sheykhi

Assistent accountant

088 2531616 | ssheykhi@alfa.nl


Meer over Sadjad