Banner

‘Bewuste Boer’ Andries van der Hoog: “Wij willen laten zien dat wat we doen goed is”

3 mei 2022 | Door:  Albert Nieuwenhuis

Op z’n 21ste treedt hij toe tot de maatschap met z’n ouders. Maar ‘boer’ was Andries van der Hoog eigenlijk al veel langer. “Van kleins af aan heb ik het bedrijf al interessant gevonden”, zegt hij tien jaar later. En ook in 2022 kan Andries zich geen ander beroep voorstellen. “Het werk op zich is prima. Ja, je hebt de regelgeving die er allemaal bij is gekomen. Maar daar moet je je maar aan aanpassen.” Al is een beetje meer begrip voor de melkveehouderij welkom. Daarom is hij een van de initiatiefnemers van Westerkwartier Boert Bewust.

Honderdvijfentwintig koeien staan er op stal in het Groningse De Wilp, als ze niet buiten lopen op de zestig hectare grond die de VOF Van der Hoog rijk is. “Nee, weiden is niet alleen maar voor de bühne. Het levert ook meer op. En het is een verplichting vanuit On the way to PlanetProof, het onafhankelijke keurmerk van FrieslamdCampina dat we hebben.”

De boerderij runt hij met behulp van twee melkrobots. Zelf woont Andries met zijn vriendin bij het bedrijf, zijn ouders zijn naar het dorp verhuisd. Vader is inzetbaar voor de hand- en spandiensten, moeder springt bij voor educatieve doeleinden en de minicamping met vijftien plekken.

Stip op de horizon

Het boerenbestaan is z’n lust en z’n leven, zegt hij op een donderdagmorgen bij de koffie. Ook nog in een tijd als deze? Andries knikt. “Je moet je aanpassen waar het nodig is. Zolang je voor jezelf maar die stip op de horizon hebt staan en uitdagingen behoudt. Die uitdaging is voor mij: je eigen bedrijf zo efficiënt mogelijk laten draaien. De mijlpalen die je voor jezelf hebt gesteld behalen. Op een boerderij ben je nooit klaar. Ik kan zo tien dingen opnoemen die ik wel anders zou willen.”

Melkproductie

Een verhoging van de melkproductie staat zéker niet bovenaan. “We zitten aan de elfduizend liter per koe. Ja, dat is fors. Maar een hoge melkproductie is voor ons geen doel op zich. Het moet vanzelf gaan. Het is een stukje fokkerij en voeding waar je scherp op moet zijn. Uiteindelijk maakt dat het wel.” Ook staan er geen hoge investeringen meer op stapel, constateert Andries. “Maar mochten zich kansen voordoen om grond te kopen, dan gaan we daar zeker naar kijken. Tien jaar terug hebben we het bedrijf helemaal klaar gemaakt voor de toekomst, zodat je het met één persoon moet kunnen redden. Onze emissie is al relatief laag, al kan het altijd nog lager. Maar als er nieuwe verplichtingen komen kunnen we de stal gemakkelijk aanpassen.”

Westerkwartier Boert Bewust

Hij is een van de initiatiefnemers achter Westerkwartier Boert Bewust. Andries: “We hadden het idee dat mensen er geen benul van hebben wat er achter die grote staldeuren gebeurt. Dat willen we veel meer uitdragen, we willen meer verbinding tussen boer en burger tot stand brengen. Er wordt heel veel gesproken óver de landbouw, maar veel minder mét de landbouw. Dat zie je ook aan de regelgeving, die heel bureaucratisch is. Die overheid wil toe naar natuurinclusieve landbouw en grondgebonden melkveehouderij. Natuurinclusief hoeft niet verkeerd te zijn, maar de manier waarop we nu boeren is niet anders. Wij zijn als boeren de natuur en het landschap. En grondgebonden vindt ik een groot begrip. Als ik het voer op mijn eigen grond kan telen, en de mest in de regio kan afzetten, is dat danniet grondgebonden? Onderaan de streek komen we allemaal hetzelfde uit bij de mestboekhouding.”

Open dag

En dat doet Andries samen met z’n Boert Bewust-collega’s op veel manieren. “Op 2 april was er een open dag bij op ons bedrijf. Met kerst afgelopen jaar hadden we met alle deelnemers een lichtjesroute, langs alle koeienstallen. We zijn zelfs bij de mensen langs geweest met verlichte tractoren.”

Ook de minicamping helpt mee om de melkveehouderij in een relatief onbekend stukje Groningen meer op de kaart te krijgen. Andries: “Daar zijn mijn vader Cees en mijn moeder Elly in 2006 mee gestart, om ook eens wat andere mensen op het erf te krijgen. In coronatijd liep het ineens storm. Gasten hebben de beschikking over sanitair en een kleine recreatieruimte. Dat de camping heel basic is hoeft niet erg te zijn. Wij zijn nog een van de weinige boerencampings met een actieve boerderij. Ze mogen altijd rondlopen op de boerderij. Kinderen mogen bijvoorbeeld meehelpen met het voeren van de kalfjes. Als ze geluk hebben dan kunnen ze de geboorte van een kalfje meemaken.”

Samenwerking naar wens

Klant is de VOF bij Alfa. Lachend: “Maar vraag me niet hoe lang, dat was al in de tijd van mijn vader. Waarom zou je veranderen als het goed is? De samenwerking met Alfa is altijd naar wens geweest. Ik vind het vooral belangrijk dat het persoonlijk contact met de mensen met wie je te maken hebt goed is. Bedrijfskundig adviseur Wouter Vieveen komt hier al over de vloer sinds hij bij Alfa werkt, met klantbeheerder Albert Nieuwenhuis nemen we de jaarrekening door. Alfa adviseert ons nu weer over de overname van het bedrijf, de gecombineerde opgave kijken ze altijd voor ons na. En we hebben de BAS Score. Niet dat ik om te cijfers zit te springen, maar als ze er eenmaal zijn vind ik het ook wel weer heel interessant.”

Albert Nieuwenhuis

Albert Nieuwenhuis

Assistent accountant

088 2531625 | anieuwenhuis@alfa.nl


Meer over Albert