Banner

Het is weer tijd voor de Gecombineerde opgave!

31 maart 2020 | Door:  Wouter Vieveen

De Gecombineerde opgave is de jaarlijkse opgave voor agrarisch ondernemers. Met deze opgave lever je gegevens aan bij RVO.nl voor de Landbouwtelling, de mestwetgeving en diverse subsidies. Sinds 1 maart is de Gecombineerde opgave weer geopend.

Gewijzigd in 2020

De Gecombineerde opgave is op enkele onderdelen gewijzigd. Zo worden er dit jaar extra vragen gesteld voor de Europees verplichte landbouwstatistieken (de zogenaamde Integrated Farm Statistics, IFS). Dit zijn vragen over bijvoorbeeld de bedrijfsleiding en over het gebruik en de opslag van dierlijke mest. Daarnaast zijn de GLB-regels gewijzigd, onder meer omtrent het vervallen van betalingsrechten en de voorwaarden voor de uitbetaling van de bedrijfstoeslag bij een bedrijfsoverdracht. Deze, en andere aandachtspunten hebben wij voor je op een rij gezet.

Alfa helpt

De Gecombineerde opgave is een belangrijk meetmoment van je bedrijfssituatie. De gegevens die je invult zijn van belang voor diverse regelingen, zoals de mestwetgeving en voor de uitbetaling van betalingsrechten, vergroeningspremie, extra betaling jonge landbouwers en graasdierpremie. Daarom is het essentieel dat je alle gegevens correct en tijdig – uiterlijk 15 mei – indient. Je zit immers niet te wachten op een eventuele mestboete of korting op de bedrijfstoeslag. We zijn je graag van dienst bij het verzorgen van de Gecombineerde opgave. Wij helpen je met:

Ken je ToM al?

Het invullen van de Gecombineerde opgave, inclusief het bijwerken van Mijn percelen en de aanvraag van de bedrijfstoeslag, is onderdeel van het ToM-pakket van Alfa. Met ToM – het Totaal overzicht Mineralen – nemen we jou werk uit handen. Lees meer.

Wil je er ook zeker van zijn dat de opgave goed is ingevuld? We zijn je graag van dienst bij het volledig verzorgen of het controleren van de Gecombineerde opgave. 

Wouter Vieveen

Wouter Vieveen

Bedrijfskundig adviseur

088 2531628 | wvieveen@alfa.nl


Meer over Wouter