Banner

Door de medewerkersparticipatie bij Alfa merk je de betrokkenheid”

27 maart 2023 | Door:  Kevin Klein

Het is een kwartiertje fietsen, van zijn Groningse huisadres naar het Alfa-kantoor aan de Rozenburglaan. Maar autoliefhebber als hij is, pakt fiscaal adviseur Kevin Klein toch graag de BMW. “Maar als het goed weer is kom ik ook regelmatig op de fiets hoor”, verzekert hij geruststellend. Sinds 1 februari is Alfa zijn nieuwe werkgever. Eén waar hij verwacht de ruimte te krijgen om te doen wat hij leuk vindt: klanten adviseren.

Ook al blijft woon-werkverkeer beperkt: z’n BMW 1-serie maakt de kilometers toch wel. “Ik doe een master fiscaal recht op Nyenrode, elke week op donderdag. Ja, een flink stukje rijden vanuit Groningen. Heen doe ik er twee uur over, terug gelukkig iets minder. ‘s Avonds is het pas om negen uur afgelopen. En dan moet ik nog naar Groningen. Na een lange dag zet ik dan de muziek hard, zodat ik mijzelf energiek naar huis stuur.  Het scheelt ook wie er voor de klas stond. Als een adviseur uit de praktijk een casus behandelt, ga ik helemaal vol energie naar huis.”

Zijn vader gaf ooit het advies: ga iets in de techniek doen. “Zo ben ik werktuigbouwkunde gaan studeren. Na twee maanden heb ik me al laten uitschrijven. Het was helemaal niks voor mij.” Toch zijn het weer de auto’s die hem op het idee brengen om ‘iets’ in de fiscaliteit te gaan doen. Kevin: “Ik vond het altijd wel interessant om uit te zoeken wat een auto kostte. Ook de belastingen. Leuk, dacht ik, daar kan ik wel mijn werk van maken.”

Begonnen als autowasser

Maar lag de keuze om iets in de automotive te gaan doen dan niet meer voor de hand? Kevin: “Zeker, dat heb ik wel overwogen. Ik heb ook nog een jaartje of vijf voor een Volkswagendealer gewerkt. Begonnen als autowasser op m’n achttiende, en hoewel ik me niet officieel verkoper mocht noemen deed ik het uiteindelijk wel. Maar weet je wat het is”, zegt hij lachend, “de meeste autoverkopers gaat het helemaal niet om de auto’s, maar om het psychologische spelletje!”

Vacature fiscaal adviseur bij Alfa op LinkedIn

Exit de automotivesector. Na zijn studie begint hij bij een kantoor in Bolsward (‘elke dag een uur heen en een uur terug’) om daarna bij de Groningse collega’s van De Jong & Laan te belanden. Vier jaar lang zou hij er blijven. Totdat zijn werk als fiscaal adviseur iets te veel overhelt naar aangiftes opstellen en te weinig klanten adviseren. “Ik vind het veel leuker om met mensen te praten, om over dingen na te denken.” Op LinkedIn komt hij een vacature tegen, bij Alfa. Een gesprek met recruiter Nicole Ensing volgt. En het is zijn oud-klasgenoot Julia de Haan die Kevin over de streep trekt. “Zij was ook naar Alfa gegaan. Ze gaf aan dat het er heel gezellig en leuk is. Ja, dat vind ik belangrijk om van iemand te horen die er werkt.”

‘Carl draait er niet omheen’

Uiteindelijk geven de gesprekken met directeur Carl Drenth erbij de doorslag. “Het voelde gewoon goed. Carl is iemand die direct is. Ik heb het idee: hier kan ik wel stappen maken. We zijn bezig om een goede begeleiding voor mij op te zetten. Ik zit nog in m’n proeftijd maar ik heb het heel goed naar mijn zin bij Alfa. Al moet ik eerlijk zeggen: ik had het bij mijn vorige kantoor óók naar mijn zin. Maar wat je bij Alfa heel erg merkt is dat er geen partnerstructuur is. Iedereen is eigenaar. Dit zorgt voor meer betrokkenheid onder de medewerkers.

Lid van een schietvereniging

Z’n eerste zelfstandige klanten heeft Kevin al. Lachend: “Onder meer één die net als ik heel erg van auto’s houdt.” Al zijn de pk’s niet z’n enige tijdverdrijf. Want hij houdt er een op z’n minst opmerkelijke sport op na. “Ik ben sinds kort lid van een schietvereniging, ’s Lands Weerbaarheid. Elke dinsdag is het oefenen. Ik ben veruit de jongste, de meeste zijn boven de zestig tot wel tachtig. Mijn vader handelde vroeger in buksen. Daar schoot ik weleens mee. Ik dacht: laat ik eens gaan kijken bij een echte vereniging. Ik dacht dat ik heel aardig kon schieten, maar met m’n techniek bleek van alles mis!”

Kevin Klein

Kevin Klein

Fiscaal adviseur

088 2531619 | kklein@alfa.nl


Meer over Kevin