Banner

Brabantse wortels in het Groningse boerenland

1 oktober 2019 | Door:  Harm Nijdam

 

Alweer ruim dertig jaar boeren twee Brabantse boerenzonen in de noordoosthoek van Groningen. Met z’n tweeën hebben Gijs van Oostrum en zijn iets oudere broer Hugo het beheer over Krekwakwou, een gemengd bedrijf met melkkoeien en landbouw in Scheemda. En dan heeft Gijs er tegenwoordig ook nog een handeltje bij in overdrukventilatiesystemen voor kalver- en koeienstallen. En die Brabantse roots? Gijs: “Het is hier goed boeren!”

De ochtend begint voor de twee broers altijd gezamenlijk. Gijs: “Ik doe meestal de koeien en Hugo de akkerbouw. Maar we beginnen altijd ’s morgens samen op de stal, tenzij het heel druk is met landwerk. Dan nemen we de zaken door, of er geen calamiteiten of rariteiten zijn. Daarna gaat Hugo naar het land. Gedurende de dag hebben we ook nog wel een paar keer telefonisch contact. Je kunt er voordeel van hebben dat je samen met je broer een bedrijf hebt en je kunt er nadeel van hebben. Als je alleen boert heb je het zelf voor het zeggen. Als je samen boert moet je weleens schipperen. Maar als ik zeg dat ik een paar dagen weg wil dan regelt Hugo het. Ben je alleen, dan moet je weer iemand regelen.”

Mestvarkens in Brabant

De twee zijn samen verantwoordelijk voor 150 melkkoeien en zo’n 130 hectare land, voor ruwvoer en wintertarwe. Van origine komen de Van Oostrums uit de varkenshouderij. Pa Van Oostrum had 350 mestvarkens[GvO1] [AH2]  en ca 60 melkkoeien op 20 ha land in Brabant. Gijs: “We zaten daar in een gebied dat heel intensief was. Er was weinig grond om uit te breiden. Zo zijn we in 1983 naar Groningen verhuisd en van de varkens afgeraakt, want dat was niet echt de hobby van mij en Hugo. Het is hier goed boeren. En als het moet ben je in twee en een half uur in Brabant.” En lachend erachteraan: “Ik was dertien toen we verhuisden. Carnaval heb ik nooit echt meegemaakt, dus dat mis ik ook niet.”

Weidegang

De koeien staan op stal. Niet naar buiten? “Ik vind weidegang ook heel mooi. Maar voor de koe is er niks beter dan binnen staan. Ons bedrijf is ook niet ingericht op weiden. Toen wij in 2000 bezig waren met een nieuwe stal, wilden we die in het midden van onze locatie. Van de provincie moest het echter in een hoek van het land. Koeien zouden dan grote afstanden moeten afleggen naar de stal. We zijn toen overgegaan op robotmelken. En dan wordt het lastig om nog te gaan weiden, dat heeft heel veel voeten in de aarde.”

Stalventilatie

Ondertussen is Gijs behalve directeur van Krekwakwou VOF (‘een grapje op de site’) ook zakenman, met Dairyvent (facebook.com/dairyvent). Hij raakte verzeild in de ventilatiesystemen voor stallen. “Bij de kalfjes voor de frisse lucht in de stal, bij de koeien om de hittestress tegen te gaan. Ik had zelf een systeem gekocht en geïnstalleerd. Dat ging super. Ik dacht: als ik het voor mezelf kan, kan ik het ook voor anderen. Ik heb er nu 25 verkocht in twee jaar tijd. Er zijn ook andere aanbieders, maar ik ben de enige die het systeem zelf berekent en laat maken en op de locatie gaat kijken. Hoe ziet de situatie eruit? Wat is de mooiste manier van installeren? Dat installeren doet de boer zelf. Het is heel makkelijk, en anders doet mijn zoon het met een vriend. Ik ga daarna nog een keer terug voor een luchtsnelheid meting, met een rooktest. Ik heb zo’n discorookmachine gekocht en met een ventilator erbij kun je precies zien wat het ventilatiebeeld is.”

Alfa is de boekhouder van de Van Oostrums. “Het bevalt goed. Er zullen ook wel andere kantoren zijn die het goed doen, maar als je tevreden bent moet je niet gaan schuiven. Je hebt een relatie met een contactpersoon. Klantbeheerder Harm Nijdam kent de ins en outs van ons bedrijf.”