Banner

Betalen voor bezit of voor gebruik van landbouwmachines?

7 oktober 2020 | Door:  Wouter Vieveen

Financial lease is tegenwoordig algemeen geaccepteerd als financieringsoplossing. Een alternatief is operational lease. Het gebruik ervan is in de agrarische sector nog relatief beperkt, maar in andere sectoren erg succesvol. Inmiddels bieden (bijna) alle gevestigde leveranciers van landbouwmachines de mogelijkheid.

Wat is operational lease?

In tegenstelling tot financial lease ben je geen economisch eigenaar van het geleasede object, maar betaal je voor het gebruik. Dit lijkt veel op huur, maar gaat in de praktijk nog een stap verder. Het is een totaaloplossing voor (tijdelijke) capaciteitsvraagstukken waarbij onderhoud en verzekering zijn inbegrepen.

Waarom operational lease in plaats van financial lease?

De ontwikkelingen van de techniek gaan razend snel. Denk hierbij aan vergaande automatisering en digitalisering in het kader van precisielandbouw en de constante vergroting van de capaciteit. Dit heeft tot gevolg dat er steeds hogere investeringsbedragen mee gemoeid gaan en dat de capaciteit van de machine optimaal benut moet worden om rendabel te kunnen zijn. Daar komt bij dat de veranderende weersomstandigheden, met meer extreme uitschieters, het noodzakelijk maken in korte tijd de werkzaamheden uit te kunnen voeren.

In tegenstelling tot financial lease, waarbij een machine wordt aangeschaft, is het bij operational lease mogelijk om gebruik te maken van een machine met de gewenste specificaties die ingezet kan worden voor bepaalde werkzaamheden. Er wordt alleen betaald voor de gebruiksperiode, zoals bijvoorbeeld bij een trekker per draaiuur. Mogelijk aangevuld met een minimale gebruiksduur. Zo heb je altijd de beschikking over de nieuwste technieken. Vaak is het ook mogelijk om een vervangend exemplaar te krijgen wanneer de machine onverhoopt uitvalt. Hiermee wordt stilstand zoveel mogelijk voorkomen.

Voor werkzaamheden die minder geavanceerde techniek vragen, is het een makkelijke manier om tijdelijk extra capaciteit aan te trekken in piek periodes. Zo kan een akkerbouwer een relatief lichte trekker gebruiken voor transportwerkzaamheden op basis van een vast bedrag per draaiuur voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een week. Hiermee kan de omvang van het eigen machinepark beperkt blijven en kunnen de hoofdmachines met vaak duurdere opties efficiënt ingezet worden.

Voor een loonwerker biedt het als voordeel dat voor projecten extra capaciteit aangetrokken kan worden en indien nodig weer afgestoten. Op deze manier is er sprake van optimale benutting en daarmee rendement. Door de vooraf afgesproken kostprijs kan er beter gecalculeerd worden bij inschrijving op opdrachten.

Het voordeel van operational lease

Voor de leverancier is het voordeel dat hij de machine op afstand kan monitoren en het (preventief) onderhoud kan plannen.

De keerzijde van operational lease is dat je de inzet van machines goed moet plannen, aangezien er vaak een minimum bedrag betaald wordt voor de gebruiksperiode, ongeacht het gebruik.
Verder kun je, in tegenstelling tot financial lease geen gebruik maken van de fiscale voordelen als KIA of MIA/VAMIL, aangezien je geen eigenaar bent.

Het gaat niet langer om bezit, maar om het gebruik kunnen maken van de best beschikbare technieken en optimale inzet van machines.

Tips

Ondersteuning nodig?

Wij helpen je graag met het opstellen van een bedrijfs- of liquiditeitsplan. Dit levert waardevolle inzichten op, om tot een passende financieringsoplossing te komen.

Wouter Vieveen

Wouter Vieveen

Bedrijfskundig adviseur

088 2531628 | wvieveen@alfa.nl


Meer over Wouter