Carol de Wit
Sectormanager Transport en Logistiek
088 2531885 | caroldewit@alfa.nl
30 juli 2023 | Door: Carol de Wit
Alfa heeft samen met Greenaumatic een benchmarkonderzoek uitgevoerd onder transportondernemers binnen onze groep klanten, om antwoord te krijgen op de vraag ‘wat gaat CO2-beprijzing betekenen voor het rendement en continuïteit van jouw transportonderneming?’
De resultaten van het onderzoek zijn samengevat in een gratis te bekijken rapport, waarin ook ingegaan wordt op belangrijke trends en ontwikkelingen.
De uitstoot van CO2 gaat geld kosten en de hoogte van de kosten per uitstoot CO2 gaat in de toekomst zeker niet minder worden. Ook van ondernemers in de branche Transport & Logistiek vraagt dat om (verdere) verduurzaming van hun bedrijfsvoering én de roep om verduurzaaming binnen de keten waarin ze actief zijn. Bovendien lijkt CO2-beprijzing in 2027 de norm te worden binnen de branche en grote bedrijven worden verplicht om over hun niet-financiële prestaties (o.a. duurzaamheid) te rapporteren.
Ontdek hoe je jouw transport management systeem inzichtelijk kunt maken en je CO2-beprijzing kunt meten, zodat je sneller, duurzamer en efficiënter kunt ondernemen op weg naar een gezonde toekomst. Leer meer over hoe verduurzaming het verdienmodel van een transportonderneming positief kan beïnvloeden en ontdek de voordelen van duurzaamheid voor transportbedrijven. Daarnaast geeft collega Patrick Grit praktische tips voor het succesvol implementeren van duurzaamheid in je transportactiviteiten en vertelt hij hoe verduurzaming kan bijdragen aan het versterken van je verdienmodel.
Klik op de video om de volledige video te bekijken:
CO2-impact op omzet is vaak groter dan de gemiddelde marge van ondernemers
In de benchmark is de CO2-uitstoot van transportondernemers zowel absoluut als relatief in kaart gebracht.
Uit dit onderzoek blijkt dat de CO2-impact op de omzet tussen 4 procent en 8 procent bedraagt. Dat is een ronduit zorgelijke conclusie, als je deze kosten niet kan doorbelasten, aangezien de gemiddelde marge op transport varieert tussen 2 procent en 5 procent. Bij 20 procent van de onderzochte bedrijven in deze benchmark blijkt dat hun winst compleet verdampt, als sectorale CO2-beprijzing nu de norm zou zijn.
Transportondernemers die de verwachte CO2-beprijzing in 2027 kunnen doorberekenen aan hun klant, hoeven hun gehele marge dan niet te zien verdwijnen.
Figuur 1: Kosten CO2 uitstoot in 2020 en 2021 - CO2 Benchmarkrapport
Je kunt het je als transportondernemer op dit moment niet veroorloven om jouw bedrijfsvoering niet (verder) te verduurzamen – de ontwikkelingen gaan hard. Ga daarom met elkaar in gesprek, zorg ervoor dat je jouw data goed structureert, zodat de CO2-impact op jouw kostprijs duidelijk wordt en ga (meer) samenwerken. Maak vandaag doordachte keuzes voor de toekomst!
Naast de CO2-benchmark, geven we je in dit rapport 10 knoppen waar je aan kunt draaien, om jouw transportonderneming meer toekomstbestendig te maken.
Lees nu het volledige benchmarkrapport
Uiteindelijk is de CO2-impact verschillend voor iedere onderneming.
Het wordt voor iedere transportondernemer van groot belang om scherp inzicht te krijgen in zijn of haar duurzaamheidsprestaties. Opdrachtgevers / klanten gaan hier straks óók naar vragen! Op zo’n moment zal geen enkele transportondernemer met de mond vol tanden willen staan.
Alfa en Greenaumatic hebben samen hiervoor de CO2-impactscan ontwikkeld, waarmee je voor 200 euro (Excl. btw) snel inzicht in je uitstoot en het toekomstige effect op het rendement van jouw onderneming krijgt.
Lees meer over de CO2-impactscan