Banner

Autobelasting: fiscale regels voor de auto van de zaak

1 juli 2019 | Door:  Erwin de Rijke

Een veel besproken onderwerp in ondernemerskringen is de auto van de zaak. Bij menig verjaardagsfeestje staat dit op de agenda. Ook op de commerciƫle clubs worden er tijdens de borrel creatieve oplossingen bedacht om fiscaal vriendelijk in een mooie auto van de zaak te rijden.

Jij als ondernemer loopt de kans dan voorbij te gaan aan een of meer fiscale regels waardoor je jezelf uiteindelijk toch “fiscaal in de voet” schiet. 
 
In deze column neem ik je in vogelvlucht mee in een aantal fiscale aandachtspunten waarover ik weleens vragen krijg van jou als ondernemer. Bewust noem ik niet alles, dan wordt deze column eerder een heel tijdschrift, waardoor je wellicht door de bomen het bos niet meer zult zien.  De auto raakt niet alleen de bijtelling in de inkomstenbelasting, maar heeft ook haar wortels vertakt in zowel de vennootschapsbelasting, loonbelasting, als omzetbelasting. 
 
Per belastingsoort neem ik je mee in enkele fiscale aandachtpunten: 
 

Inkomstenbelasting en je auto

 
• Het meest bekende is uiteraard bijtelling wegens privé gebruik (je rijdt er meer dan 500 km per jaar voor privé doeleinden mee) van de auto van de zaak. Koop je dit jaar een auto, dan is de bijtelling in principe 22% van de cataloguswaarde. Koop je een elektrische auto dan is de bijtelling over de cataloguswaarde 4%. Ben je in de gelegenheid een auto die duurder is dan € 50.000 aan te schaffen, dan is de bijtelling boven de € 50.000 standaard 22%. Dit is de zogenaamde Tesla-taks. Stel dat je een Jaguar I-Pace (+ volledig elektrisch) wenst aan te schaffen die € 90.000 als cataloguswaarde heeft, bedenk dan wel dat de bijtelling 4% van € 50.000 en het meerdere 22% van € 40.000 is. Bij je inkomen wordt dan € 10.800 bijgeteld wat netto belastingdruk tegen 52% kan geven van € 5.616. 
 
• Zo “simpel” als de bijtellingregels hierboven weergegeven, is het natuurlijk niet. De meeste ondernemers rijden een auto die voor 2019 is aangeschaft, dan kun je te maken hebben (gehad) met de volgende bijtellingspercentages: 0%, 4%, 7%, 14%, 15%, 20%, 21%, 22% en 25% en zelfs wel met 35%. Indien je een auto met een bijtellingsvriendelijk percentages rijdt en deze staat 60 maand op kenteken, dan zal het bijtellingspercentage waarschijnlijk ook veranderen, let daarop als je in een oudere auto (gaat) rijden. 
 
• Ben je autoliefhebber of wil je fiscaal georiënteerd aan het autorijden, bedenk dan dat je ook gebruik kunt maken van de 35% regeling. Rijt je een auto van de zaak die 15 jaar of ouder is, dan mag je in dat geval de bijtelling baseren op de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde. Rijd je bijvoorbeeld in een luxe Mercedes S 500 uit 2002 waarvan de cataloguswaarde € 120.000 is, maar de dagwaarde € 10.000 dan is de bijtelling  € 3.500 in plaats van  € 30.000. Bij een belastingtarief van 52% scheelt dit je € 13.780 aan inkomstenbelasting. Bedenk echter wel dat een oudere auto meestal niet milieuvriendelijk is en hogere onderhoudskosten met zich meebrengt. 
 

Vennootschapsbelasting en je auto

 
• Heb je jouw auto op de balans van de BV staan en ben je de hoge bijtelling zat? Dan kan het lonend zijn deze aan jezelf in privé te verkopen, dit heeft consequenties voor de BTW (zie hierna) en kan als de boekwaarde hoger is dan de dagwaarde (is bij jongere duurdere auto’s vaak het geval) een mooie aftrekpost in de aangifte vennootschapsbelasting zijn. 
 

Omzetbelasting en je auto

 
• Heb je een auto van de zaak dan kun je de betaalde aanschaf- en gebruiks-BTW uiteraard in vooraftrek brengen in jouw BTW aangifte. In de eindejaaraangifte tel je vervolgens een deel weer bij. Dit is voor een auto korter dan 5 jaar in je bezit 2,7 % van de catalogusprijs. Daarna is de correctie 1,5%. Voordeel valt soms te behalen door op basis de verhouding privé/zakelijk gebruik naar rato het privé gedeelte bij te tellen. 
 
• Zoals hiervoor onder het kopje vennootschapsbelasting al is aangegeven  kun je de zakelijke auto vanuit jouw BV verkopen aan jezelf in privé. Dit kan onder voorwaarden tegen geringe BTW heffing. Hiertoe kunnen wij voor je een op maat gemaakt stappenplan samenstellen, waarbij een aanzienlijke belastingbesparing kan worden gecreëerd. 
 
Naast de regelgeving voor jouw personenauto van de zaak is er veel regelgeving en dus ook fiscale optimalisatie mogelijk met betrekking tot  de auto’s van jouw medewerkers  en eventuele  bestelauto’s. Deze behandel ik voor je in een volgende column. 
 
Google eens op 'auto van de zaak' en je ziet een woud aan regelgeving en (on)mogelijkheden. Ga er niet zelf mee aan de slag, vraag jouw fiscaal adviseur of beter nog, zoek mij op!  Staat de auto bij je BV op de balans, dan is het raadzaam dat je mijn column van eind 2018 er nog even bijzoekt, dan kun je meerdere vliegen in een fiscale klap slaan. 
 
Vragen? Neem contact mij op, via ederijke@alfa.nl, of beter nog, bel me op 088-2531559.
Erwin de Rijke

Erwin de Rijke

Senior fiscaal adviseur

088-2531559 | ederijke@alfa.nl


Meer over Erwin