Banner

Alfa en Namber bouwen samen aan sociaal ondernemerschap

9 september 2020 | Door:  Geert Manting

Sociaal ondernemen is de laatste jaren sterk in opkomst. Maatschappelijke vraagstukken door sociaal ondernemen zijn er tegenwoordig op diverse thema’s te vinden. Hoe verminderen we voedselverspilling? Hoe creëer je geschikt werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Dit zijn vraagstukken die sociale ondernemers bezighouden. Alfa staat midden in de maatschappij, voelt zich betrokken bij de (lokale) gemeenschap en zet zich er dan ook graag voor in. Sinds kort ondersteunen wij Namber bij het opzetten van hun administratiekantoor. 

Bij Namber geloven we dat boekhouden socialer kan 

Iedereen telt mee is het motto van Namber. Namber is een administratiekantoor, gevestigd in hartje Groningen, die een aantal medewerkers van Stichting Nieuw Nabuurschap van zinvol werk voorziet. Ze ontzorgen ondernemers van boekhoudkundige werkzaamheden. Zo geeft Namber mensen die ver van de arbeidsmarkt afstaan de kans te laten participeren op de arbeidsmarkt. Hierbij staat de maatschappelijke missie voorop, en is geld verdienen geen hoofddoel. Waar het vooral wel om draait is om de wereld een beetje beter te maken. Namber is economisch zelfstandig en ze zijn niet (volledig) afhankelijk van bijvoorbeeld subsidies of donaties.   

De rol van Alfa 

Alfa staat midden in de maatschappij, voelt zich betrokken bij de (lokale) gemeenschap en zet zich er dan ook graag voor in. Vrij recent zijn collega’s Geert Manting en Esther Krikke vanuit Alfa Groningen-Assen ingevlogen om ondersteuning te verlenen bij het opzetten van Namber. Geert houdt zich met name bezig met het neerzetten van een stabiele organisatie. Esther assisteert Geert hierin en richt zich meer op het ondersteunen van de medewerkers bij de uitvoering van de werkzaamheden voor Namber. Daarnaast leert ze de medewerkers beter te werken met het boekhoudprogramma Exact. De bedoeling is dat het een zelfstandig opererend kantoor wordt met aansturing vanuit Alfa. 

Impact door kennisdeling

De kennis en ervaring die Esther in huis heeft doordat ze als assistent accountant bij Alfa werkt, helpt haar in het ondersteunen van de medewerkers. ”Ik leer de medewerkers alles op gebied van boekhouden en het gebruik van Exact. Op dit moment gebruiken we Exact online als omgeving.” Naast de ondersteuning, herschrijft Esther ook handleidingen en codeerinstructies voor de medewerkers.

Net als alle andere administratiekantoren, heeft Namber ook een verplichting richting de klant. Het product moet goed zijn, maar daarmee ben je er niet. Als administratiekantoor moet je ook werken aan je relatie met de belastingdienst. Daarnaast moet er kennis zijn op het gebied van omzet-, inkomsten en vennootschapsbelasting.  

Groeien bij Alfa is..

“Ik ben heel dankbaar dat ik op mijn 60e deze kans van Alfa krijg om dit project te begeleiden. Doordat ik al ruim 40 jaar werkzaam ben in het administratieve werkveld kan ik een stuk kennis overbrengen en heb ik goed voor de bril hoe ik het zou willen hebben. Daarnaast is het een verrijking voor mij om met een andere doelgroep aan de slag te gaan”, aldus Geert. 

Team Namber is super enthousiast en leergierig  

Esther: “Wat heel mooi is om te zien bij de medewerkers is dat ze enthousiast, sociaal en oprecht geïnteresseerd zijn. Ze willen graag leren en zijn heel accuraat in het uitvoeren van de werkzaamheden. Alles wat ik ze leer krijg ik dankbaarheid en waardering voor terug, dat is erg fijn. Het samenwerken met mijn nieuwe collega's is voor mij ook leerzaam. We hebben een goede klik met elkaar en de samenwerking gaat hartstikke goed, hierdoor voelt het alsof ik er al tijden rondloop.” 

Geert Manting

Geert Manting

Klantbeheerder

088 2531558 | gmanting@alfa.nl


Meer over Geert