Banner

UBO inschrijving; voor bijna alle rechtsvormen en de deadline komt in zicht!

11 november 2021 | Door:  Patricia van Beijnhem

Het ingevoerde UBO-register heeft als doel meer transparantie te geven over wie de uiteindelijke belanghebbenden (UBO) zijn van Nederlandse vennootschappen. De achtergrond van de wetgeving inzake het UBO-register is het voorkomen van witwaspraktijken en terrorismefinanciering.

Op 27 maart van aankomend jaar moet de uiteindelijk belanghebbende van je onderneming in het UBO-register zijn ingeschreven. Deze verplichting geldt voor bijna alle rechtsvormen en personenvennootschappen zoals een BV, NV, VOF, maatschap, CV, vereniging en stichting.

Wat moet ik doen?

De Kamer van Koophandel stuurt actief brieven naar de betreffende ondernemers met het verzoek de UBO te registreren. Wellicht heb je de brief al ontvangen en heb je de UBO van je onderneming al ingeschreven. Ben je hier nog niet aan toegekomen? Dan raden we je aan het inschrijfformulier af te ronden en op te sturen naar de Kamer van Koophandel inclusief alle bijbehorende documenten. Ook wijzigingen inzake een reeds ingeschreven UBO moeten binnen 7 dagen na de wijziging worden geregistreerd in het UBO register.

En als ik het niet doe? 

Het niet tijdig en juist registreren van de UBO is een economisch delict, waarop een hoge boete staat. Bij zeer extreme situaties kan er zelfs een celstraf worden opgelegd. Better safe then sorry! Wacht niet tot het laatste moment om de inschrijving (of wijziging) te registreren.

Wil je meer weten over de UBO? Lees dan dit artikel wat eerder gepubliceerd is:
De verplichte UBO-registratie komt nu echt dichterbij

Twijfel je of voor jouw onderneming de UBO moet worden ingeschreven of wil je hier geen omkijken naar hebben? Laat Alfa de inschrijving voor je doen, neem hiervoor contact op met je klantbeheerder.  

Patricia van Beijnhem

Patricia van Beijnhem

Juridisch adviseur

088 2531960 | pvanbeijnhem@alfa.nl


Meer over Patricia