Banner

Ondernemer in beeld | Luijten Verwarming; “45 man personeel was niet echt mijn bedoeling, nee”

28 mei 2021 | Door:  Amber Borst

De vlag gaat nog nét niet uit bij Luijten Verwarming in Lekkerkerk, nu er vandaag weer twee kilometer pvc-buis is binnengekomen. Maar blij zijn ze er wel mee. “Daar had je vroeger helemaal geen erg in, dat grondstoffen heel slecht te leveren zouden zijn”, zegt eigenaar Patrick Luijten. Schaarste aan spullen, schaarste aan personeel, op een heel andere manier samenwerken met aannemers: zoals ‘vroeger’ is het al lang niet meer bij Luijten en ‘vroeger’ is nog maar ruim tien jaar geleden. “Maar leuk blijft het wel”, zegt Patrick geruststellend.

Hij begint onder zijn eigen naam in 2008, nadat pa Luijten ook al een succesvol eigen installatiebedrijf had gehad. Dat gaat in de verkoop, Patrick gaat over naar de nieuwe eigenaar maar kan er slecht aarden. “Dat bedrijf hield er toch andere ideeën op na dan ik. Ik ben voor mezelf begonnen. Gelukkig wisten veel klanten me nog te vinden, en nog steeds. Ik kreeg al snel werk en er kwam al snel personeel bij.”
Dat Luijten Verwarming uiteindelijk zou uitgroeien tot een bedrijf met 45 man personeel was ook weer niet zijn opzet, zegt hij eerlijk. “Dat was niet mijn bedoeling, nee. Maar je kunt het niet ontlopen. Er zijn zoveel vernieuwingen in de handel, de hele bouwwereld is veranderd. Je moet gewoon up-to-date blijven.”

Afdeling warmtepompen

En up-to-date is het bedrijf in Lekkerkerk. “Gasaansluitingen maken we bijna al niet meer. We hebben hier al een eigen afdeling warmtepompen. Daarvoor hebben we al heel vroeg onze certificeringen gehaald, zodat opdrachtgevers zien dat we het kunnen en mogen. Die wetgeving op dat gebied wordt alleen maar strenger. Je mag niet zomaar even een gaatje in de grond boren. Daarom hebben we er een eigen afdeling van gemaakt, zodat je alles goed kunt monitoren.”

In bulk bestellen

Het liefst zou hij zien dat er nog wat extra mensen bijkomen. Patrick: “Niet eens elke vacature staat op de site. Er blijft ook weleens wat onder de radar. Maar een bedrijfsleider zou ik er wel bij willen hebben, ja. En monteurs kun je altijd gebruiken.” Net als materialen en apparatuur. “We beginnen het nu ook een beetje te merken. Een tijdlang hebben we er geen last van gehad, dat grondstoffen slecht leverbaar zijn. We proberen de situatie zoveel mogelijk voor te zijn, door alles in bulk te bestellen. Hoe lang we met die twee kilometer pvc-buis doen? Ga maar uit van twintig meter per huis. We kunnen dus weer even vooruit.”

Alfa als adviseur

Vooruit denken doet Patrick ook samen met Alfa, de vestiging in Gorinchem is tegenwoordig zijn adviseur op bepaalde vlakken. En dat terwijl Luijten geen accountancyklant is. “Dat zit zo. Vroeger had je van die bijeenkomsten voor jonge ondernemers bij Uneto-VNI. Alfa hield daar ook weleens een lezing. Dat is me altijd bijgebleven. We hebben zelfs onze bedrijfsstructuur zo opgezet zoals Alfa het een keer op zo’n bijeenkomst had uitgelegd. Uiteindelijk zijn we nooit met Alfa verder gegaan. Totdat er vorig jaar wat dingetjes gingen spelen waar we graag een derde partij naar wilden laten kijken. En toeval of niet: in die tijd belt relatiemanager Arjan Kant van Alfa op. ‘Kom maar langs’, zei ik meteen.”

Testament

Een van die ‘dingetjes’ is het testament dat hij en zijn vrouw hebben opgesteld. “Je groeit toch steeds meer met het bedrijf, dus je moet dat ook constant laten aanpassen naar je eigen situatie. Ik heb er ook weleens aan gedacht om medewerkers te laten participeren in het bedrijf. Dan is het ook handiger als je allebei een andere accountant hebt. Voorlopig hebben we dat traject weer even on hold gezet. Eerst willen we dat testament goed in beeld hebben.”

Overview houden

Redenen om al over bedrijfsopvolging te gaan denken heeft hij nog niet, zegt hij er meteen bij. “Ik ben 49. En het is nog veel te leuk. Ik hoef het gelukkig niet meer alleen te doen, Martin Kaman is hier de directeur voor alle uitvoerende zaken, dus ik kan me bezighouden met de algehele directie. Ik probeer een beetje de overview te houden. Alle huidige opdrachten liggen op Martins bureau. Ik kijk alweer naar de jaren daarna. En ik zit veel om de tafel met aannemers. Die moeten er ook nog aan wennen dat alles niet meer zo was als vroeger. Toen belde je een loodgieter of een installateur als het project er al stond. Nu moet je die installateur meteen al aan tafel zetten. Dat is een gewenningsproces voor die partijen.”

De gewenning met Alfa is in ieder geval goed bevallen, constateert Patrick. “Adviseur Bas van Loo heeft ons al supergoed geholpen met de aanzet voor eventuele participatie, senior juridisch adviseur Hilly Soede weet weer alles van testamenten en met Arjan Kant hebben we het meeste contact. Een heel prettig iemand.”

Benieuwd wat Bas, Hilly en Arjan voor jou kunnen betekenen? Bekijk het overzicht van onze diensten hieronder en neem gerust contact met ons op. 

Onze diensten