Banner

Ondernemers in beeld... Domera: de bouwers van drijvende woningen 2.0

29 april 2020 | Door:  Jeroen Doeland

De broers Vroegindeweij bouwen met Domera luxe woonarken. Drijvende woningen 2.0; duurzaam, snel en haalbaar.

Als Maarten Vroegindeweij zich inschrijft voor een project met drijvende woningen in Dordrecht, besluit hij samen met zijn broer Marius zijn eigen woonboot zelf maar te bouwen. Geen gekke gedachte: Maarten heeft als bouwkundig constructeur een eigen ingenieursbureau, zijn broer een aannemersbedrijf. Die drijvende woning komt er niet alleen, er komt in 2019 ook een bedrijf bij: Domera, gespecialiseerd in wonen op het water.

“Wat wonen op het water zo bijzonder maakt? Dat is toch het contact met de natuur. Je leeft letterlijk in het water. Je bent je veel meer bewust van de seizoenen. Er komt eens een vogeltje voorbij vliegen, je ziet de vissen, bij ons in Dordrecht af en toe zelfs een flinke bever”, zegt Maarten. Dat de bouw van drijvende woningen weleens commercieel interessant zou kunnen zijn, merkte hij al bij de inschrijving voor het Dordtse project. “Er waren vijf kavels voor woonboten, er waren dertig inschrijvingen. In ons land zijn er iets van tien-, elfduizend woonboten. Veel ervan zijn vijftig, zestig jaar oud. Er komt dus een grote vervangingsmarkt aan”. 

Waterberging

Gemeenten staan niet onwelwillend tegenover uitbreiding van het aantal waterbewoners, weet hij. “Gemeenten hebben lange tijd een uitsterfbeleid gevoerd op het gebied van woonboten. Maar door het veranderende klimaat met hoosbuien is er meer behoefte aan waterberging. Met wonen op het water creëer je meteen een dubbelfunctie. Alleen: het gebeurt nog heel marginaal.” 

Met Domera zijn Maarten en Marius in ieder geval aardig op stoom. De twee werden eigenaar van de Werf van Schouten, een voormalige scheepswerf in Gouda. “Die stond al jaren te koop. De grond was vervuild en moest gesaneerd worden, de loods op het terrein moest worden opgetild. We zitten er pal aan de Hollandse IJssel. Bij hoog water liep de loods onder.” Ook kwam er een hellingbaan, waar de woningen op worden gebouwd. “Die was ook al vijf jaar niet gebruikt. Andere bouwers doen het in een dok.”

Innovatief

Hooguit een handjevol grote concurrenten is er op de markt. Wij gebruiken de technieken uit de bouw, zoals 3D-tekenen, virtual reality en bouwinformatiemodellen (BIM). Van klanten die ook bij andere bouwers zijn geweest horen we dat we innovatief zijn.” En toch: de eerste woonark was vallen en opstaan, erkent hij. “We moesten nog veel leren. Of ik weleens heb gedacht waar we aan begonnen waren? Ach, ik ben optimistisch ingesteld.” Lachend: “Gelukkig is Marius wat realistischer.”

Ecologische materialen

Inmiddels komen de opdrachten voor luxe woonarken binnen. Wat een woonboot kost? Maarten: “Over het algemeen is een ark iets duurder dan een huis aan de wal. Maar een recreatiewoning op het water bouwen we al voor een ton. Een boot van acht ton kan ook. Als je gouden kranen wilt, krijg je gouden kranen.” Voor de bouw gebruiken de broers zoveel mogelijk ecologische materialen. “Plastic staat ons tegen. Daar moeten we vanaf. We bouwen de drijvende woningen ‘all-electric’, dus nul-op-de-meter. We gebruiken alleen driedubbel glas, aan dubbel glas beginnen we niet eens.”

Uitdaging

Domera bouwt woonboten met ‘een mannetje of vijf’. De broers verdelen hun aandacht over de eigen bedrijven en Domera. Voor Maarten is dat 3BM Bouwtechniek, voor Marius is het Vroegindeweij Bouwtechniek. “Maar het is wel een uitdaging om die twee activiteiten te verenigen. Het dwingt je om steeds meer dingen aan medewerkers uit te besteden. Bij Domera doe ik de commerciële kant en de techniek, Marius doet de uitvoering.”

Contactpersoon bij Alfa

Alfa is niet alleen accountant van zijn eigen 3BM. “Ik heb nog een tijdje met een compagnon samengewerkt die ook bij Alfa zat. Zo ben ik zelf ook aan Alfa gekomen. We hebben een hele goede contactpersoon, Jeroen Doeland. Hij regelt altijd van alles voor ons. We hebben een pas ERP-systeem geïmplementeerd dat weer is gekoppeld aan Exact, dat heeft hij keurig uitgelegd. En daarvoor heeft Jeroen samen met zijn collega's ons vof-contract helemaal geregeld. Dat is nog een heel project geworden. Het loopt allemaal perfect. Vandaar dat Alfa niet alleen voor 3BM werkt maar ook voor Domera.”

Jeroen Doeland

Jeroen Doeland

Klantbeheerder

088 2531971 | jdoeland@alfa.nl


Meer over Jeroen