Banner

Maak kennis met Hans van Dijk: teamleider in hart en nieren

27 juni 2022 | Door:  Jelena Bajic

Meer dan twintig jaar teamleider en nog altijd  plezier in zijn vak. Al 21 jaar is Hans van Dijk teamleider van één van de accountancyteams in Gorinchem. Hij is bij zijn promotie pas twee jaar in dienst bij Alfa. “Bij mijn aanstelling werd meteen al gezegd dat assistent teamleider het maximaal haalbare was”, lacht hij over zijn bliksemcarrière van destijds. Dat die functie nog altijd achter zijn naam staat, heeft te maken met het plezier in z’n werk, in het kantoor en de vrijheid die hij bij Alfa krijgt.

Zonder er ooit te hebben gesolliciteerd komt Hans van Dijk aan het begin van zijn carrière bij wat nu PriceWaterhouseCoopers heet terecht. “Het was fusie na fusie na fusie. Elk jaar werd alles waar de oude naam nog op stond gewoon weggegooid, dat kon toen nog”, zegt hij lachend. “Maar zes fusies later werkte ik ineens in Utrecht, in één van de grotere vestigingen. Ik heb daar na de MEAO mijn opleiding, veelal in de avonduren, vervolgd. Ik heb eerst SPD gedaan, daarna accountancy gestudeerd. Bij PriceWaterhouseCoopers had je destijds die up-or-out-cultuur. Daar voelde ik mij op een gegeven moment niet helemaal prettig meer bij.  Daarnaast woonde ik in Werkendam. Elk jaar was ik vijf minuten langer onderweg door de files.”

Nee, dan is Gorinchem een stuk dichterbij. Boerenzoon Hans begint er als klantbeheerder agro/mkb. Als bij toeval twee jaar later een teamleider elders kantoorleider wordt, komt hij in beeld. Elf jaar lang combineert hij de rol van accountant en klantbeheerder met die van het teamleiderschap voor de agro- en de mkb-praktijk. Totdat er tien jaar terug een splitsing wordt aangebracht en hij voor de keus staat. “En toen is het toch de agrarische praktijk geworden. Al vond ik de mkb-samenstelpraktijk altijd heel leuk, ook vanwege het stukje verslaglegging. Maar ik kom van de boerderij. Ik spreek de taal. Ik ben weliswaar teamleider, maar ik heb altijd graag mijn agroklanten behouden, de gesprekken met klanten geven mij veel energie.”

Energie uit halen

Zijn rol in het team is ‘mensen begeleiden en vooruit helpen’, omschrijft hij zelf. “Daar haal ik ook mijn energie uit. Mensen coachen, vaktechnisch ondersteunen bij fiscale vragen of bij externe verslaglegging, functioneringsgesprekken houden... ontzettend leuk om te doen. Heeft Hans, 54 inmiddels, nog altijd een klik met een jongere generatie die misschien wel hele andere denkbeelden heeft over werken? “Dat durf ik wel van mijzelf te zeggen. Ik heb soms zelfs het idee dat ik zeker zo snel wil als die jongere generatie. De huidige digitalisering bijvoorbeeld: het had van mij vijf jaar eerder mogen komen, hoe eerder hoe beter. Ik denk ook dat ik één van de eerste agro klantbeheerders was die het normaal vond om gesprekken met klanten via Teams te houden in coronatijd.”

Artikel gaat verder onder de foto.

 

‘Ik heb het goed bij Alfa’

Ambitie om het nog verder te schoppen heeft hij niet. “Nooit gehad”, zegt Hans resoluut. “Tuurlijk is die vraag mij weleens vaker gesteld. Maar ik heb het in deze rol prima naar mijn zin. Ik heb het heel goed bij Alfa. Ik heb een leuk team, er zijn uitdagingen genoeg en ik hou ook een beetje rekening met de thuissituatie. De gezondheid van mijn vrouw en één van de twee dochters vraagt ook aandacht. Bij Alfa krijg ik alle vrijheid als het een keer nodig is. Moet ik ’s middags met mijn vrouw naar het ziekenhuis, dan is daar alle ruimte voor. Ook omdat ze bij Alfa weten: Hans maakt z’n uren toch wel.”

Drie directeuren

Gorinchem blijft dezelfde plezierige thuisbasis die het altijd is geweest. “Ik heb drie directeuren gehad. Wim van Geer heeft mij destijds aangenomen, daarna heb ik met Arnoud Bosch heel plezierig gewerkt totdat hij naar de hoofddirectie ging. Nu heb ik weer een heel goeie klik met Erik Goudriaan.”

Reizen maken

Het tennissen na werktijd staat door een blessure even op een laag pitje. Een andere hobby is reizen. “We hebben al heel veel mooie reizen gemaakt en hopen dat te kunnen blijven doen. Als corona en gezondheid geen roet in het eten gooien, dan staat er voor deze zomer een reis naar Kenia op het programma. We kijken er erg naar uit.”

Groeien bij Alfa

Word jij enthousiast van Hans zijn verhaal en ben jij benieuwd op wat voor manier jij kunt groeien bij Alfa? Bekijk dan onze vacatures

Jelena Bajic

Jelena Bajic

Secretaresse | PR & Marketing

088 2531998 | jbajic@alfa.nl


Meer over Jelena