Ariean Westeneng, bedrijfskundig adviseur en hobbyboer tegelijk

12 oktober 2021

Het had niet veel gescheeld of Ariean Westeneng was geen bedrijfskundig adviseur geworden maar boer. Uiteindelijk zijn het zijn broers die doorgaan met het ouderlijk melkveebedrijf. Al is Ariean op zaterdag nog vaak te vinden onder de koeien: melken, vaste prik. “Even bijkletsen en het hoofd leegmaken.” Z’n agrarische afkomst komt hem nog altijd van pas in de gesprekken aan de keukentafel. Daarin gaat het over financieringen, begrotingen en bedrijfsovernames.

Gaan die gesprekken aan de keukentafel er nog een beetje gezellig aan toe, met alle recente berichtgeving vanuit Den Haag? Ariean: “Vooral het laatste jaar zie je dat een hoop boeren die regelgeving beu zijn. Het plezier in het boerenvak gaat gewoon over. Zeker als het financieel al niet helemaal meewerkt. Aan de andere kant zijn er ook ondernemers die nog altijd kansen zien. Laten we eerst maar eens afwachten hoe het uitpakt met die berichten over een halvering van de veestapel. Want vergunningen van boeren afpakken: kan dat allemaal maar zo?”

Margebewuster denken

En kansen, die zijn er onverminderd zegt de bedrijfskundig adviseur die vooral melkveehouders bijstaat (‘af en toe ook een fruitteelt- varkens- of pluimveebedrijf’). Ariean: “Een gescheiden melkstroom kan een alternatief zijn om toch meer voor de melkprijs te krijgen. Bedrijven die daarvoor kiezen halen wel een melkprijs van meerdere centen per liter dan collega melkveehouders. En je ziet ook weleens dat er andere inzichten ontstaan als er een zoon bij komt. Dan blijken de technische resultaten nog een stukje beter te kunnen, doordat de oudere generatie zich blindstaart op het bedrijf. En er zijn nog altijd (ook jonge) ondernemers die kostprijsbewuster kunnen gaan denken en het geld verkeerd uitgeven.” Het gaat om margebewust denken. Het verschil tussen de opbrengstprijs en kostprijs moet zo groot mogelijk zijn. Ook op de lange termijn!

Vijftig adviesgesprekken over bedrijfsovername

Als Alfa-klanten geld gaan uitgeven, is Ariean daar in veel gevallen bij betrokken. Hij is vooral de adviseur die om de hoek komt kijken bij financieringsaanvragen, begrotingen en bedrijfsovernames. Zijn kennis en ervaring zet hij in voor klanten van maar liefst vier Alfa-kantoren: Gorinchem, Dodewaard, Raamsdonksveer en Langenboom. Als gecertificeerd adviseur voor de SABE-regeling – waarmee ondernemers gesubsideerd advies kunnen krijgen - gaan die gesprekken de laatste tijd veel over bedrijfsovernames.

“Er zijn vijftig adviesgesprekken aangevraagd. Wat ik de laatste tijd veel tegenkom is samenwerking tussen ondernemers. Die samenwerking moet op termijn leiden tot een overname. Veel ondernemers willen niet abrupt stoppen. Dan is tijdelijk samenwerken met een collega ook een optie. Dat kan in verschillende vormen. De ene ondernemer kan als vennoot in het andere bedrijf erbij komen. Maar elke situatie vraagt om een andere oplossing.”

Klantbeheerder

Hij begon 21 jaar terug bij Alfa als adviseur voor de mestwetgeving. “Toen heb ik gezegd: ik wil graag wat meer verdieping in de financiële cijfers. Ik heb het hele SPD-traject gevolgd en ben een tijdje klantbeheerder geworden. Dat is heel goed geweest om meer gevoel te krijgen bij financieringen, de jaarrekening en de fiscale regels. Maar als je vijf jaar lang de jaarrekening hebt besproken bij een klant en de strategie staat, wordt het een beetje een herhaling. Bij Alfa krijg je veel mogelijkheden. Ik kon bedrijfskundig adviseur worden. En als je mij nu vraagt: waar sta je over drie, vier jaar, dan heb ik geen idee. Ik zie wel welke kansen er nog meer voorbijkomen.”


Hobbyboer

Ook al zijn zijn broers bedrijfsopvolger geworden in het ouderlijk bedrijf, de inwoner van Geldermalsen mag zich nog altijd een niet onverdienstelijke hobbyboer noemen. Ariean: “Elke zaterdagmiddag ga ik melken bij mijn broer. Dan blijf je toch nog een beetje bij het bedrijf betrokken. Even bijkletsen. Voor mij is het ook iets om mijn hoofd even leeg te maken. En ik heb er nog een eigen bedrijfje naast. Ik teel ruwvoergewassen zoals mais en gras op zeventien hectare grond.  Het betreft vooral regelwerk. Het zaaien en andere werkzaamheden laat ik aan de loonwerker over. Af en toe rij ik een keertje langs. Ik ben gisteren toevallig nog even wezen kijken.”