Actualiteiten fosfaatreductieplan 2017

Deze pagina vertelt je in één oogopslag de actualiteit van het fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij. Ontwikkelingen volgen  elkaar snel op en wij vinden het als Alfa belangrijk om alle melkveehouders hiervan op de hoogte te houden. Daarbij is het van belang om een goede vertaalslag naar je individuele situatie te maken. Houd daarom deze pagina regelmatig in de gaten voor de laatste updates van Alfa over het fosfaatreductieplan.

Update 2 november: Melkveehouders niet langer vrijgesteld van fosfaatreductieplan

De Nederlandse Staat heeft op 31 oktober 2017 in hoger beroep gelijk gekregen in het geschil met melkveehouders over de Regeling fosfaatreductieplan 2017. De groep van 51 bedrijven, waarvoor op 4 mei de fosfaatreductieregeling door de voorzieningenrechter buiten werking werd gesteld, moet nu alsnog voldoen aan de verplichte fosfaatreductie. Dit zal waarschijnlijk ook de uitkomst zijn voor de bedrijven in de uitspraken op 9 en 16 augustus en de veehouders die via de lichte toets zijn vrijgesteld.

Lees meer

Update 14 juli: Binnenkort beschikking fosfaatreductie over periode 2

Ruim anderhalve maand geleden zijn de zuivelondernemingen en RVO gestart met het versturen van de Beschikking fosfaatreductieplan 2017 over periode 1. Een aantal melkveehouders zijn nog in afwachting van deze eerste beschikking. Binnenkort, naar verwachting eind deze maand, volgt al de nieuwe ronde met beschikkingen over periode 2. Waar moet je op letten?

Lees meer

Update 1 juni 2017: Wijzigingen reductieregeling en eerste beschikking

Staatssecretaris Van Dam heeft op 26 mei via een kamerbrief een aantal wijzigingen van het fosfaatreductieplan 2017 aangekondigd. De wijzigingen zijn op 31 mei in de Staatscourant gepubliceerd en treden op 1 juni 2017 in werking. Ook ligt inmiddels de eerste beschikking bij de melkveehouders op de deurmat.

Lees meer

Update 24 mei - Controleer je beschikking fosfaatreductieplan zorgvuldig

Vanaf zaterdag 27 mei ligt de beschikking over periode 1 van het fosfaatreductieplan bij jou op de deurmat. Aan de hand van de GVE-dieraantallen wordt berekend welke geldsom je verschuldigd bent. Misschien kom je in aanmerking voor de bonusbetaling. Het is zaak om de referentiegegevens, die op de beschikking staan, goed te controleren.

Lees meer

Update 16 mei - Van Dam gaat in beroep

Staatssecretaris Van Dam schrijft op 12 mei 2017 in een brief aan de Tweede Kamer dat de Staat in hoger beroep gaat tegen het vonnis van de voorzieningenrechter van 4 mei 2017 in een aangespannen kort geding van zes combinaties van veehouders. De rechter heeft geoordeeld dat de regeling Fosfaatreductieplan 2017 niet van toepassing is op de eisende partijen.

Lees meer

Update 10 mei - Het spanningsveld in de belangen van het fosfaatreductieplan

De spelregels aanpassen tijdens het spelen van de wedstrijd brengt emoties en verdeeldheid met zich mee. Zo ook in de uitdaging om de fosfaatreductie in 2017 te reduceren om derogatie voor de Nederlandse melkveehouderij veilig te stellen. Van groot belang voor de Nederlandse melkveehouderij maar het gaat ook om jouw individueel belang. Een groot spanningsveld op dit moment!

Lees meer!

Update 28 april - Publicatie gewijzigde regelgeving

Op 12 april heeft Staatssecretaris van Dam aangegeven dat de Regeling Fosfaatreductieplan wordt aangepast. De gewijzigde regeling is op 28 april in de Staatscourant gepubliceerd met de volgende wijzigingen.

Lees meer

Update 2 maart – Fosfaatreductieplan, blijft u wel liquide?

Sinds 1 maart 2017 hebben we met het fosfaatreductieplan te maken. Daarmee komt er een einde aan maanden van onzekerheid. De regeling heeft direct gevolgen voor veehouderijbedrijven met vrouwelijk rundvee, die zijn gegroeid in het aantal dieren. Als het goed is, heeft u in beeld hoeveel dieren u mag houden om boetes te voorkomen. Wat gaat er veranderen in de geldstroom?

Lees meer

Update 1 maart – Stoppersregeling en de fiscus

Op 9 februari is de Subsidieregeling beëindiging melkveehouderij ingegaan. Die is beter bekend als de 'stoppersregeling'. De regeling haalde het nieuws vanwege de grote populariteit. Melkveehouders die meedoen aan de regeling raden wij aan om goed naar de belastinggevolgen te kijken.

Lees meer

Update 27 februari – Meedoen stoppersregeling, en wat dan?

Veel bedrijven hebben zich aangemeld voor de subsidieregeling beëindiging melkveehouderij. Maar als het vee weg is: wat dan? Als u definitief stopt met het houden van vee komen de stallen leeg te staan. Wat gaat u dan met deze gebouwen doen? Slopen, gebruiken voor een andere activiteit of laat u ze gewoon leeg staan?

Lees meer

Update 17 februari – Regeling Fosfaatreductieplan gepubliceerd

Het kabinet heeft in 2016 besloten om de Algemeen Verbindende Verklaring (AVV) beperkt in te zetten en niet voor private doeleinden toe te passen wat de motivatie was voor de ministeriele regeling. In de afstemming met Brussel kwamen enkele aandachtspunten naar voren zoals een robuuste regeling en inbedding in juridische regelgeving. Hierdoor is het fosfaatreductieplan geheel omgezet in een juridische regeling voor alle bedrijven met rundvee.

Lees meer

Update 9 februari – Inschrijven stoppersregeling

Er komt definitief een stoppersregeling voor de melkveehouderij. Donderdag 9 februari heeft staatssecretaris Van Dam de subsidieregeling beëindiging melkveehouderij ondertekend. De stoppersregeling is een van de maatregelen om de fosfaatproductie in Nederland terug te brengen. Die productie moet voor eind 2017 op het niveau zijn dat is afgesproken in de derogatiebeschikking.

Lees meer