Banner

Groot worden met leegstaande panden, Storage Share doet het

15 juni 2023 | Door:  Erwin Willems

Zes jaar terug is Storage Share nog een tweemans onderneming, van Julian Doorten en Niels van Eck. De twee zien een gat in de markt: leegstaande ruimte online verhuren als opslagruimte aan vooral particulieren. Inmiddels lopen er twaalf collega’s rond op kantoor en heeft Storage Share 5500 ruimtes in beheer. Of er misschien nog plannen zijn? “We willen doorgroeien naar marktleiderschap. Dat betekent 50 duizend ruimtes. Tien keer zo groot dus”, zegt Julian.

In 2017 begint het allemaal nog vrij hobbyachtig. Het idee komt van Julian. Als business analist moet hij een aantal panden waarderen van een van de bedrijven die nu zijn concurrent is. Conclusie: dit is een markt waar geld in zit. Niels kent hij nog, van de zwemclub van vroeger. En die is handig met programma’s bouwen. Er komt een website en Storage Share is live. “Het concept is in de basis nog onveranderd. Maar wat we toen ook deden, garages en parkeerplaatsen verhuren, dat doen we niet meer. In het verleden was Storage Share niet meer dan een platform dat vraag en aanbod bij elkaar bracht. Leegstaande panden verhuren doen we nog steeds. Maar we zijn nu ook risicodragend bezig. We hebben een business unit erbij die panden zoals autoshowrooms huurt voor de lange termijn, zoals 25 jaar en die bouwen we om tot kleine opslagruimtes.”

Meer vraag dan aanbod

Het idee om het over die boeg te gooien ontstaat eigenlijk automatisch, constateert Julian. “We merkten dat er veel meer vraag dan aanbod is. We vonden het eigenlijk zonde dat we geen ruimtes konden verhuren. Hier in Hoogeveen, onze woonplaats, stond een autoshowroom leeg. Dat is het eerste pand dat we hebben gehuurd. De showroom is compleet verbouwd tot een volwaardige self-storage locatie en binnen vier maanden was deze volledig verhuurd.”

Vijftig plekken in Nederland

Inmiddels staan de objecten van het ondernemende duo op meer dan vijftig plekken in Nederland. Het betekent ook dat Julian (‘ik heb een beetje de algehele leiding’) nogal wat kilometers maakt om nieuwe investeringsobjecten te vinden. “Maar dat vind ik ook leuk. En ik denk ook dat ik er goed in ben, in acquisitie. Het gaat misschien om tien, twaalf nieuwe locaties die we per jaar openen. Daar moet je dan één, twee keer naartoe. En er valt ook wel weer eens een locatie af als je er een keer geweest bent. Uiteindelijk valt het ook allemaal wel weer mee.”

Het eigenlijke verbouwingswerk blijft niet in eigen huis. Of eigenlijk half, omdat het wordt uitbesteed aan vaste aannemers. “We hebben er drie maar we werken er met één het meest samen. Zij weten precies wat er moet gebeuren. Het zijn een soort inbouwpakketten uit Engeland die we hebben laten ontwerpen waar we mee werken.”

Offerte 50% hoger

Al ontkomt Storage Share ook niet aan de turbulentie in de economie, met name in de bouw. “Ja, daar hebben we zeker last van. Vooral door de staalprijs die gigantisch is opgelopen. We hadden vorig jaar een project laten begroten. De uitvoering liet wat langer op zich wachten doordat de vergunning niet los kwam. Toen dat een half jaar later wel gebeurde bleek de offerte 50% hoger te zijn. Maar goed, de omzet is nog steeds goed, de marges zijn goed, dus het kon uit in dat geval.”

Volwaardig salaris

Het ‘salarisje’ dat de twee zich dachten te kunnen permitteren na het eerste jaar is inmiddels een volwaardig salaris geworden. En ook van andere kanten is er waardering. “We hebben aardig wat prijzen gewonnen, ja. Tweemaal een FD Gazelle voor de snelst groeiende ondernemingen, we hebben twee keer in de Deloitte Fast 50 gestaan en stonden ook in de FT1000, dat is de lijst van de Financial Times voor de snelst groeiende ondernemingen in Europa.”

Slimme accountant

Handig dat er een slimme accountant over z’n schouder meekijkt, erkent Julian ook. “Zeker. We zitten nog steeds bij Alfa. Al hebben we Alfa in het begin veel meer nodig gehad dan nu. Dan ging het om situaties die voor ons nieuw waren maar inmiddels meer bekend. We hebben een Engelse investeerder uit Londen gehad die we later weer hebben uitgekocht. Daar heb je dan wel weer een accountant bij nodig om er een Limited (Engelse B.V.) voor op te richten boven de Nederlandse, en om dat later weer aan te passen. En verder zijn er allerlei zaken waar we ze voor inschakelen. We hebben regelmatig vragen over de btw aan de fiscalisten van Alfa. Die kennis heeft Alfa allemaal onder één dak.”

Erwin Willems

Erwin Willems

Fiscaal adviseur

088 2532214 | ewillems@alfa.nl


Meer over Erwin