Banner

Alfa Accountants en Adviseurs Hoogeveen-Emmen-Klazienaveen deelt een klein deel van haar welvaart met gezinnen die het minder hebben getroffen

10 september 2020 | Door:  Harry Huisjes

Het is december 1991 wanneer een aantal collega’s van het toenmalige Accountantskantoor C.B.T.B. de koppen bij elkaar steken om te kijken of wij niet een klein deel van onze welvaart kunnen delen met hen die het minder hebben getroffen.

De start was een enquête onder het personeel om de deelname aan een financieel adoptieplan te peilen. De reacties waren heel positief, 65% van onze medewerkers gaf zich op voor hulp. Dus meldden we ons aan bij Plan Nederland als “pleegouder” van een kind en gezin in een ontwikkelingsland.

Het begon in de Filippijnen

Een jongen van 5 jaar oud uit de Filippijnen werd aan ons toegewezen als pleegkind. Hij komt uit een gezin van vader, moeder en 2 zusjes. We kregen achterliggende informatie over het gezin, hun leefsituatie en de aanleiding om zich te melden voor het hulpprogramma.

Met enige regelmaat ontvingen we korte berichtjes over zijn welzijn en soms een mooie tekening. Wij probeerden ook om naast de financiële steun zo nu en dan een mooie kaart met Nederlandse taferelen aan hem te sturen. Uit de berichten die hij stuurde werd wel duidelijk dat we contact hadden gelegd met een wereld die het moet doen met veel minder luxe en comfort.

Periodiek worden de pleeggezinnen bezocht door een agent van Plan Nederland die van die bezoeken dan aan ons een verslag stuurt geïllustreerd met foto’s van het gezin. Na verloop van jaren is daarbij gebleken dat het gezin, mede door onze hulp, zich zelfstandig kon redden. Het hulpprogramma aan hen werd afgerond.

Van de Filippijnen naar Bolivia

Wij kregen de kans om onze hulp voort te zetten in Bolivia. Plan Nederland had daar voor ons contact gelegd met een jongen en zijn gezin. Het was inmiddels 2008, dus we hadden er al 16 jaren hulp op zitten. Door de goede ervaringen stemden we onmiddellijk toe in het voortzetten van onze hulp in Bolivia.

Toen hij in ons leven kwam, was hij 6 jaar oud en vormde hij een gezin met zijn moeder en jongere broertje. Hun huis was van klei (adobe) opgetrokken met een dak van metaal. Water haalden ze uit een  gemeenschappelijke tank achter op hun erf. De dichtstbijzijnde medische hulp was op 45 minuten loopafstand. Hij is inmiddels 17 jaar oud en gaat naar de middelbare school. Misschien wordt hij wel accountant, want zijn lievelingsvak is rekenen. Medische hulp komt dichterbij, want het is in het laatste verslag nog maar 30 minuten lopen. 

Het voelt heel goed dat we door een geringe bijdrage per maand het voor dit gezin zoveel comfortabeler kunnen maken. In 1991 begonnen we met een maandelijkse bijdrage van      ƒ 45 en tegenwoordig betalen we € 28,50 per maand. Het volhouden van die betalingen is soms best een uitdaging. In 1991 startten we met een vaste groep, maar natuurlijk is er in de loop der jaren verloop geweest in het personeel. Bij de start werden mensen persoonlijk aangesproken wanneer ze hun jaarlijkse bijdrage nog niet hadden gestort. Tegenwoordig is het toch een meer spontane actie van medewerkers om een bijdrage te storten. In de loop van de jaren zijn er ook nog wel eens gebeurtenissen geweest, waarbij we een koppeling maakten  met ons adoptieplan om zo het saldo van de rekening wat op peil te houden. We lieten mensen dan hun dankbaarheid tonen door een extra donatie te doen. Ook bij nieuwe medewerkers wordt tijdens de introductie melding gemaakt van ons adoptieplan. Rond de jaarlijkse rapportage die we van Plan Nederland ontvangen, vragen we extra aandacht voor ons adoptieplan om zo de medewerkers te stimuleren om een donatie te doen. Uiteindelijk is ons kantoor de borg dat we met ons adoptieplan door kunnen gaan, maar het is nog niet nodig geweest om financieel bij te springen. Er zijn gelukkig nog steeds voldoende mensen die een deel van hun welvaart willen afstaan aan een gezin die dat nodig heeft.

Kortom, met erg veel voldoening kijken we nog steeds terug op ons initiatief uit 1991. We beseffen dat het helpen van onze medemens nooit klaar is.

CIuster Hoogeveen-Emmen-Klazienaveen opent nog steeds haar hart voor hen die hulp kunnen gebruiken. We doen het met liefde!

Harry Huisjes

Harry Huisjes

Klantbeheerder

088 2532215 | hhuisjes@alfa.nl


Meer over Harry