Banner

Vraag maar Raak: “Waar moet ik op letten bij het doen van de aangifte Inkomstenbelasting 2021?”

9 maart 2022 | Door:  Frank Kerkhof

Goedemorgen, mijn naam is Mo en samen met mijn partner Estelle ga ik binnenkort mijn aangifte inkomstenbelasting 2021 doen. Graag zou ik van jullie wat tips krijgen. Waar dien ik rekening mee te houden als ik mijn aangifte inkomstenbelasting ga opstellen?”

In deze rubriek antwoorden onze specialisten op jullie vragen. Heb je een vraag voor één van onze specialisten? Laat het ons dan weten.

Deze maand beantwoordt fiscalist Gavin Lefers een vraag over tips voor het doen van aangifte inkomstenbelasting 2021.

Beste Mo en Estelle,

Wat goed dat jullie ons om advies vragen voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting (IB) 2021. Uiteraard zijn wij bereid praktische tips aan te bieden, zodat jullie optimaal voorbereid zijn voor het doen van aangifte IB 2021.

1. Zorg dat je op tijd bent!
​Als je een uitnodiging van de Belastingdienst hebt gehad om aangifte te doen, dan ben je verplicht dit ook voor 1 mei 2022 te doen. Als je bijvoorbeeld een teruggaaf verwacht, dan is het verstandig om vóór 1 april 2022 de aangifte te doen. Dan wordt je teruggaaf namelijk voor 1 juli 2022 uitbetaald. Als je geen uitnodiging hebt gehad, dan ben je alsnog verplicht aangifte te doen wanneer je meer dan € 48 bent verschuldigd.

Zorg dat je op tijd bent, om eventuele boetes en belastingrentes zo veel mogelijk te voorkomen.

2. De toekomst van de Box 3 wetgeving? Gewoon aangifte doen zoals gebruikelijk
In box 3 wordt het vermogen belast tegen een fictief rendement. Tegen deze wijze van belastingheffing is een lopende procedure. Mogelijk heb je gehoord van deze gerechtelijke procedure. Mensen die aangifte doen met box 3-vermogen, kunnen dat nu gewoon opgeven zoals voorgaande jaren. De Belastingdienst houdt deze aangiften apart. Zodra de staatssecretaris met nadere instructies over de gevolgen van de procedures komt, is duidelijk hoe de juiste box 3-heffing dient plaats te vinden.

Dit besluit van de staatssecretaris zal pas volgen ná de aangifteperiode. Dat betekent dat je, als je box 3-vermogen hebt, langer zal moeten wachten op jouw aanslag dan je wellicht gewend was. Het is echter wel van belang dat je tijdig aangifte doet, om aan de aangifteverplichting te voldoen.

3. Controleer de aangifte goed   
Wanneer je aangifte doet via Mijn Belastingdienst, zal je merken dat de Belastingdienst al veel gegevens voor je heeft ingevuld. Hoewel de kans groot is dat deze gegevens kloppen, is het belangrijk de gegevens goed te controleren. In de gegevens kunnen altijd fouten voorkomen.

Neem bijvoorbeeld de WOZ-waardes van de eigen woning. Het kan zo zijn dat je (met succes) bezwaar hebt gemaakt tegen de WOZ-waarde van jouw woning. In dat geval kan het zo zijn dat de Belastingdienst de waarde in de voor-ingevulde aangifte te hoog heeft vastgesteld.

4. Neem de vorige aangiftes of aanslagen als voorbeeld
Vind je het lastig om de aangifte in te vullen, dan kun je vorige aangiftes controleren. Desnoods kan je de definitieve aanslag erbij pakken, zodat je kunt zien wat de Belastingdienst eventueel heeft gecorrigeerd op de aangifte van vorig jaar.

5. Gebruik de toelichting
De Belastingdienst helpt je bij de aangifte. Wanneer je op het kleine vraagtekentje klikt, ontvang je meer informatie over het onderwerp waar je mee bezig bent in de aangifte. Mocht dit ook niet helpen, dan kun je de Belastingtelefoon bellen (0800-0543).

6. Let op bij hypotheekschuld
De Belastingdienst kent de gegevens van je hypotheekschulden. Het weet echter niet welk deel van je hypotheek bijvoorbeeld valt in box 1. Door de vragen die de Belastingdienst stelt in de aangifte goed te beantwoorden, kun je dit zelf vaststellen en invullen. Om de hypotheek in box 1 te laten vallen moet de lening voldoen aan een aantal eisen. Deze eisen komen tot uitdrukking in de vragen die de Belastingdienst aan je zal stellen.

Wanneer je geld voor jouw woning leent van bijvoorbeeld familie, dan weet de Belastingdienst dit ook niet. Vergeet dit niet mee te nemen in de aangifte, anders loop je mogelijk renteaftrek mis. Ook familieleningen dienen te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst voor renteaftrek in box 1.

Voor meer informatie omtrent hypotheekschulden in de aangifte IB kan je uiteraard contact met ons opnemen.

7. Schakel Alfa Accountants in     
Uiteraard kan je de aangifte IB 2021 zelf regelen, maar als je volledig ontzorgd wilt worden, dan kan je ons inschakelen. Wij beschikken over de benodigde kennis en technologie om de aangifte IB 2021 op te stellen en je hierbij volledig te ontzorgen.

Ik hoop dat je met bovenstaande tips optimaal bent voorbereid om de aangifte IB 2021 te doen. Uiteraard kunnen wij nog meer betekenen door de aangifte IB te verzorgen.

Lijkt dit je wat? Neem vooral contact met mij op voor een kopje koffie!

Frank Kerkhof

Frank Kerkhof

Directielid en fiscalist

088 2531024 | fkerkhof@alfa.nl


Meer over Frank