Banner

Van parketleggers naar vloerenproducent: Traject Parket

14 november 2022 | Door:  Martin van den Brink

Met een studie werktuigbouwkunde en een opleiding hogere informatica op zak begint Martijn Dijkstra letterlijk op de werkvloer: als vloerenlegger. “Het begon als vakantiebaantje en voor je het weet is het je vak”, lacht hij. Dat vak heeft inmiddels niet alleen professionele vormen aangenomen, maar ook andere vormen. Samen met compagnon Rob Houtveen is hij met Traject Parket in Barneveld tegenwoordig parketproducent. “We hadden het idee dat wij het zelf beter konden.”

Inmiddels bestaat Traject Parket uit tien medewerkers. Opvallend weinig voor een bedrijf met een grote productie. “We proberen ons bedrijf te laten groeien door veel te automatiseren. We hebben best wel lang met oude machines gewerkt, die we zelf hebben opgeknapt. Op een gegeven moment liepen we tegen de maximale capaciteit aan. Die capaciteit was onvoldoende om een gezond resultaat te halen. We hebben een investeerder gevonden die wel wat in ons zag. Alle machines zijn opnieuw gekocht. Met deze opstelling kunnen we met hetzelfde personeel drie tot vier keer zoveel produceren.”
Die productie is vooral het terrein van Rob. Martijn is er voor verkoop en ontwikkeling. “We doen het al sinds 2005 samen. Ieder van ons twee heeft zijn eigen kwaliteiten. We vullen elkaar heel goed aan. Anders houd je het ook niet zo lang uit met elkaar.”

De kneepjes van het vak

Het is de onvrede over het materiaal dat Traject Parket een andere richting doet inslaan. “We hadden het idee dat we het zelf beter konden: een hoogwaardig product maken dat ook voor de legger fijn is. Vaak is parket niet vlak, het staat gauw bol. Dat is moeilijk te beheersen in de productie. Wij kennen de kneepjes van dat vak.”

Ander stuk van de keten

Toch is de switch van vloerenlegger naar vloerenproducent niet een-twee-drie gemaakt. Martijn: “Er komt heel veel op je af. Als legbedrijf zit je meer aan de verkoopkant. Je hebt te maken met particulieren. We vullen nu een ander stuk van de keten in. We staan aan de kant van de leverancier. Door onze achtergrond als legger weten we wat we van een leverancier mogen verwachten en hoe die leverancier wel of geen service kan bieden.”

Zelf software gemaakt

Z’n opmerkelijke carrièreswitch ten spijt heeft hij nog altijd voordeel van zijn studies. “Ik heb zelf de software gemaakt voor ons productieproces. Goed nagedacht over de functie van de mens in ons bedrijf. Wat doen mensen nou eigenlijk? Sjouwen en tillen is niet meer nodig, het komt alleen nog maar aan op controleren en beoordelen. Met die gedachtegang, een milde vorm van kunstmatige intelligentie, ga je aan de slag, samen met alle kennis die ik heb van wat er belangrijk is bij een vloer.”

Een wereldmarkt

Afnemers van Traject Parket zijn vooral te vinden in Midden- en Zuid-Nederland. Ook het buitenland doet inmiddels mee, met een klant in België en meerdere in Engeland. Is de markt rijp voor de grotere productiecapaciteit aan de Anthonie Fokkerstraat 5d in Barneveld? Martijn knikt. “Onze markt is een wereldmarkt. Als je nadenkt hoeveel er wordt verkocht… daar word je duizelig van. We zijn in die markt nog een redelijk onbekende speler. Dus hebben ook veel groeimogelijkheden.”

Prijsstijgingen en oorlog

Ook Traject Parket heeft te maken met de grillen van de markt. Prijsstijgingen bijvoorbeeld. “Ja, we hebben het in het afgelopen jaar flink voor onze kiezen gehad met prijsstijgingen in multiplex en eikenhout. De brutomarge is teruggelopen, we hebben onze prijzen moeten verhogen. Alles wordt duurder. De consument denkt dat de producent er wel bij vaart, maar dat is helaas niet het geval. Het voordeel voor ons is dat we in een hoger segment actief zijn. Daar heb je nog de meeste kans op continuïteit.” En dan is er nog Oekraïne. “Het berkenhout dat we gebruiken voor de onderlaag kwam uit Rusland. We hebben een nieuwe leverancier gevonden, in Oekraïne. Dat is een heel stuk sympathieker. Gelukkig is het een groot land”, wijst hij op de leveringszekerheid.

‘Alfa zit dichter op ons bedrijf’

Alfa is sinds een paar jaar de accountant van Traject Parket. “We werden benaderd in een tijd dat we op zoek waren naar een andere accountant. We ervoeren een enorme afstand tussen de accountant en wij. Bij Alfa hadden we meteen een klik. Het is een accountant die veel dichter op ons bedrijf zit. Je wordt meer bij de administratie betrokken. Er zijn altijd wel tegenvallers in een jaar. Maar dan zegt senior klantbeheerder Martin van den Brink: ‘Nee, we gaan er alles aan doen om dit jaar wel goed uit te laten komen.’ Senior assistent accountant Eline van ’t Wout doet voor ons de administratie. We hadden een dame voor een dag in de week en als noodoplossing is zij het gaan doen. Dat beviel ons en haar heel goed en dat hebben we aangehouden.”

Alfa Bennekom is vanaf 21 november 2022 gevestigd aan de Keesomstraat 11 in Ede. Lees hier meer over: https://www.alfa.nl/bennekom/actueel/alfa-verhuist-op-21-november-naar-ede

Martin van den Brink

Martin van den Brink

Senior klantbeheerder

088 2531803 | mvdbrink@alfa.nl


Meer over Martin