Banner

Het bankpasje van je bv als sluipwesp in je portemonnee

2 maart 2021 | Door:  Frank Kerkhof

Sluipwespen leggen hun eitjes in andere insecten. De larven die uit die eitjes komen, voeden zich van binnen uit met dat insect, totdat de larf volgroeid is en van het insect alleen het omhulsel overblijft. Zouden veel directeuren-grootaandeelhouders beseffen dat hun privéopnamen hetzelfde effect op hun bv kunnen hebben? Na het lezen van dit artikel wel.

Stelregel 1: bij iedere privéopname uit de bv ontstaat een belastingclaim van ongeveer eenderde van die opname.

Hoe is het toch mogelijk? Veel directeuren-grootaandeelhouders zijn zich er onvoldoende bewust van dat met elke privéopname uit hun bv ook een belastingclaim ontstaat. Die belastingclaims zijn er wel, zegt de accountant elk jaar weer, maar zo lang ze niet gevoeld worden… wat maakt het dan uit, een stijgende rekening-courant?

Veel voorkomende privéopnames zijn rente en aflossingen op leningen bij de eigen bv. Die worden vaak in rekening-courant met de bv ‘geboekt’. Dit zijn eigenlijk gewoon uitgaven die uit het besteedbare inkomen moeten worden betaald.

Stelregel 2: uiteindelijk moet een lening aan de bv altijd worden afgelost met echt geld, dus vanuit het besteedbare inkomen. ‘Smokkel’ je door jouw besteedbare inkomen aan te vullen met het bankpasje van jouw bv (door te lenen van je bv dus), dan heb je in de toekomst inkomen nodig om die lening af te lossen. Dat houdt in dat je in de toekomst niet alleen de leningen en rekening-couranten bij jouw bv moet terugbetalen, maar dan ook de belastingclaim moet betalen die je nu vooruitschuift.

Waar maak ik mij druk om?

‘Wat een gezeur’, hoor ik regelmatig. ‘Ik heb het geld nodig voor mooie vakanties met mijn kinderen en andere uitgaven voor de dingen die het leven leuker maken. Als het niet op mijn privébankrekening staat, schiet ik het gewoon voor met het pasje van mijn bv.’ Niemand die je dat verbiedt. Maar besef wel dat je daarmee eigenlijk geld van de toekomst naar het heden verschuift. En dat kan jouw toekomstplannen flink in de weg staan. Ik heb daarvan helaas meerdere droevige voorbeelden gezien.

Mijn advies

Houd jaarlijks een overzicht bij van inkomsten en uitgaven en neem daarin ook de rente en aflossingen aan je bv mee als uitgaven. Ook als je deze uitgaven niet daadwerkelijk betaalt, maar ‘in rekening-courant boekt’. Ik geef je op een briefje dat je dan wel eens kan schrikken van je werkelijke bestedingsruimte. Die blijkt dan een stuk krapper.

‘Dat klopt niet’, ga je zeggen. ‘Ik heb elke maand meer te besteden dan in jouw overzicht staat.’
‘Dat klopt’, zal ik zeggen. ‘Het verschil is de belastingclaim die je voor je uitschuift’. En na de schrik ga je bewuster keuzes maken over je inkomen, bestedingen en pensioenopbouw en over de voldoening van je belastingschulden. Omdat je niet wilt dat je BV een leeg gevreten omhulsel is als je met pensioen gaat en dan alleen de Belastingdienst nog geld krijgt.

In dit artikel heb ik om de leesbaarheid te bevorderen het volgende vakjargon vermeden:

Wat kan Alfa Accountants en Adviseurs voor je doen?

Net als voor sluipwesplarven geldt voor belastingclaims: ook al zie je ze niet (direct), ze zijn er wel.  Wat we bij Alfa voor je kunnen doen:

Meer weten of gewoon een keer met elkaar wat dingen doorspreken? Neem contact met mij op.

Frank Kerkhof

Frank Kerkhof

Directielid en fiscalist

088 2531024 | fkerkhof@alfa.nl


Meer over Frank