Banner

Belastingadviseur in Dordrecht

11 juni 2024 | Door:  Bob Lawende

Sinds afgelopen jaar is Alfa ook in Dordrecht te vinden en zitten we in een nieuw, modern kantoor langs de A16. Een mooie stap in ons streven om overal dichtbij onze klanten te zijn.

Voor mij persoonlijk betekent dit dat ik weer werkzaam ben in de stad waar ik vandaan kom. Ik ben een geboren Dordtenaar. Een echte Schapenkop dus. Deze bijnaam ontlenen Dordtenaren aan hun vindingrijkheid op het gebied waar ik nu dagelijks over adviseer: belastingen.

Het verhaal van de Schapenkoppen

Dordrecht was in de Middeleeuwen een levendige handelsstad en had als oudste stad van Holland al vroeg stadsrechten verkregen van graaf Willem I. Hierdoor kon Dordrecht belasting innen op alle goederen die de stad in en uit gingen (het stapelrecht). Deze heffing gold ook op de import van vlees en slachtvee. Twee Dordtenaren probeerden deze heffing te ontlopen door een schaap te verkleden met kleding van een vogelverschrikker. Samen droegen zij het schaap aan de voorpoten tussen hen beiden door de stadspoort, alsof zij een oude man ondersteunden. Het plan leek te werken, totdat het schaap met een luide blaat de stadswachten alarmeerde.

Zestienkwadraat

Ook buiten kantoor kom ik voorbeelden tegen van vroegere vormen om belasting te omzeilen. Eén van mijn passies is zeilen. Een klassieke Nederlandse zeilboot is de Zestienkwadraat. Het zeiloppervlakte van deze boot bedroeg oorspronkelijk 15,9 m². Hiermee bleef de boot net onder de grens om niet te worden aangeslagen voor de personele belasting voor pleziervaartuigen.

Dichtgemetselde ramen

Ooit afgevraagd waarom in veel Europese steden gebouwen zijn te vinden met dichtgemetselde ramen? In de 18e en 19e eeuw hadden veel landen een vensterbelasting. Hierbij werd belasting geheven naar het aantal ramen dat een huis had. Om deze heffing te beperken, metselden vele inwoners hun ramen dicht. Vanwege toenemende gezondheidsklachten door gebrek aan ventilatie en licht, zijn deze vensterbelastingen ook weer afgeschaft.

Deze verhalen laten zien dat pogingen om belastingen te ontgaan net zo oud zijn als de belastingheffing zelf. Ook in de huidige tijd zoeken we nog altijd naar mogelijkheden om onze belastingdruk te verminderen. Wil je hierbij worden geadviseerd? Deze Schapenkop kijkt graag met je mee.

Bob Lawende

Bob Lawende

Fiscaal adviseur

088 2532024 | blawende@alfa.nl


Meer over Bob