Banner

Van afwijzing tot financiering van de nieuwe stal

29 mei 2019 | Door:  Ariean Westeneng

Regelmatig spreek ik ondernemers die hun groei ambitie bij de bank niet of zeer moeizaam gefinancierd krijgen, zoals ook laatst. Een melkveehouder belde mij met de mededeling dat hij van zijn huisbankier een afwijzing had ontvangen voor de bouw van een nieuwe stal.

Ambitieus plan

De ondernemer had eerder samen met zijn vrouw en zoons na wat rekenwerk besloten het bedrijf verder uit te willen breiden. Hiervoor moest onder andere een nieuwe stal worden gerealiseerd. De bank vond de plannen te ambitieus en wees het verzoek af. De ondernemer bleef verbouwereerd achter en kon zich niet vinden in het besluit van de bank.

Vervolgens nam hij contact met mij op en vroeg mij om hun ambitie eens door te rekenen. De conclusie van de ondernemer dat zijn ambitie haalbaar is, kon ik geheel onderschrijven.

Gesprek met de bank

We besloten met de bank in gesprek te gaan en bevroegen de bankier naar de reden van de afwijzing. Het bleek al snel dat de bankier een aantal zaken niet juist had afgewogen en tot een verkeerd besluit was gekomen. Samen met de melkveehouder hebben we een goed onderbouwde prognose opgesteld en besproken met de bankier. Deze was aangenaam verrast door de uitkomst van de prognose en heeft zijn besluit heroverwogen. Op dit moment wordt er druk gebouwd aan de nieuwe stal. De bankier heeft een passende financiering kunnen aanbieden en mede door de prognose is het risico profiel van deze ondernemer verbeterd waardoor hij op dit moment voor zijn hele financiering kan rekenen op een zeer scherpe rente. De kosten voor het opstellen van het plan waren dus snel terugverdiend.

De Alfa specialist

Mocht jij ook een ambitie hebben die in de ogen van jouw bankier iets te ambitieus is? Dan gaan wij  graag met jou in gesprek om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Neem contact op met een specialist van het dichtsbijzijnde Alfa kantoor

 

Ariean Westeneng

Ariean Westeneng

Bedrijfskundig adviseur

088 2531774 | awesteneng@alfa.nl


Meer over Ariean