Banner

Stijging btw voergeld per 1 januari 2025

31 mei 2024 | Door:  Eric Beindorff

Met het vervallen van de landbouwregeling voor de btw in 2018 zijn alle agrarische ondernemers btw-plichtig geworden. Daarmee is de noodzaak van een laag btw tarief op agrarische producten en diensten vervallen. Bij een evaluatie van de verschillende btw tarieven heeft de regering daarom besloten het verlaagde btw tarief op agrarische producten en diensten per 1 januari 2025 af te schaffen.

Voergeldovereenkomsten incl. btw

De voergeldoverkomsten tussen een vleeskalverhouder en een contractgever zijn nog altijd inclusief btw. Nu nog 9 procent en per 1 januari 2025 wordt dit 21%. Bij de btw verhoging in 2018 van 6 procent naar 9 procent is deze verhoging door alle contractgevers correct verwerkt in de maandelijkse uitbetalingen van het voergeld. De verwachting is dan ook dat bij de volgende verhoging naar 21 procent in januari 2025 dit ook weer correct verrekend zal worden in het voergeld.

Dit betekent dat een voergeld van nu 270 euro per plaats per jaar inclusief 9 procent btw  zal stijgen naar bijna 300 euro inclusief 21 procent btw.

Let op bij een contractverlenging in 2025 of later

Wanneer je dan uitgaat van je huidige contract met 9 procent btw moet je eerst uitrekenen hoeveel het contract is met 21 procent btw. Van uit die prijs ga je  onderhandelen over een verdere stijging van de voergeldvergoeding.

Heb je nu een voergeld van 275 euro vol of leeg en sluit je een nieuw contract af voor 325 euro dan heb je een stijging van het voergeld van 50 euro. Van die 50 euro is circa 34 euro als gevolg van de btw verhoging. Je hebt dan een voergeldgeldverhoging van circa 17 euro om alle gestegen kosten aan mestafzet, energie, rente etc. te betalen. De vraag is of dat in jouw situatie genoeg is?

Wanneer je tijdens de contract onderhandeling met je contractgever discussieert over 10 euro meer voergeld is de stijging zonder btw maar 8,26 euro.

Samengevat

De btw gaat per 1 januari 2025 naar 21% en let goed op bij het afsluiten van een nieuwe voergeldvergoeding in 2025 of later. Wil je daarbij ondersteuning, neem dan contact op met het dichtstbijzijnde Alfa kantoor. Onze specialisten hebben veel kennis van de vleeskalverhouderij en onze dienstverlening in de agrarische sector is zeer breed.

Eric Beindorff

Eric Beindorff

Klantbeheerder

088 2531754 | ebeindorff@alfa.nl


Meer over Eric