Banner

Aanwasnormen laanbomen 2018

3 januari 2019 | Door:  Jan Mulder

De fiscus verhoogt de normen niet. De nieuwe aanwasnormen laanbomen 2018 blijven gehandhaafd op niveau 2017.

De overheid komt boomkwekers opnieuw tegemoet bij de vaststelling van de aanwasnormen. Werden de normen eerder al versoepeld vanwege vorstschade, voor het jaar 2018 zullen de normen van vorig seizoen 2017 worden gehanteerd. Daarmee speelt de fiscus in op het gebruik van de normen door de hele sector, zegt directeur Jan Mulder van Alfa Accountants en Adviseurs in Dodewaard. Hij maakte deel uit van de werkgroep die met de fiscus de normen besprak.

 

Directeur Jan Mulder van Alfa is tevreden over de uitkomsten van het overleg tussen de fiscus en de werkgroep waar hij deel van uitmaakt. ‘We zijn positief over de houding van de fiscus. Ondanks de prijsstijgingen blijven de oude aanwasnormen gehandhaafd en worden deze niet verhoogd!’

Dit is het resultaat van intensief overleg tussen deze fiscale werkgroep en de belastingdienst. ‘Mede dankzij overleg met TCO (Tree Centre Opheusden), in de persoon van Erik Stuurbrink, voorzitter van de werkgroep Belangenbehartiging, hebben we dit kunnen bereiken’, aldus Jan Mulder.

Bij één van de klanten van zijn kantoor, Boomkwekerij G. Vermeer in Opheusden, is de maatregel met voldoening ontvangen. Dit bedrijf met zeventig hectare eigen kwekerij exporteert laan-, park- en containerbomen. Gerrit Vermeer in het verleden: ‘Het is binnen de sector altijd al een heet hangijzer geweest. Je betaalt al belasting terwijl je nog niets hebt verkocht. Die bomen staan alleen maar op het land. Ook collega-kwekers klaagden over de normen. En je hebt je er maar aan te houden. Als je dat niet doet en de fiscus gaat spitten in de voorraad, loop je het risico een fikse boete te krijgen: je hebt je bomen immers niet hoog genoeg gewaardeerd op de balans. Ik snap nog steeds niet waar de Belastingdienst al die jaren moeilijk over heeft gedaan. Zij krijgen hun geld toch wel, al is het dan een paar jaar later’.

Onverkoopbare bomen

‘Maar op het moment van verkoop is ondertussen wel een deel van de bomen onverkoopbaar’, geeft Gerrit Vermeer aan. ‘Als ik vandaag honderd bomen op de kwekerij heb staan, die ik op de balans opvoer, dan is het niet zo dat ik er volgend jaar ook honderd verkoop. Tijdens de teelt kunnen bomen beschadigd raken, bijvoorbeeld door vorst, hagel of storm. Maar ook kunnen goede bomen uiteindelijk onverkoopbaar zijn, omdat er geen markt voor is. In deze gevallen worden ze verhakseld of verbrand. En over die bomen heb je dan wel belasting betaald. Ze hebben al drie keer op de balans gestaan. Want de eerste drie jaar is alleen maar aanwas’.

Resumé: Het resultaat van het overleg is dat de belastingdienst de norm niet verhoogt en vraagt aan de hele sector om deze norm eensluidend te hanteren, zodat de norm gangbaar is voor alle laanboomkwekers. De fiscus richt zich dus niet op het verhogen van de norm, maar op het handhaven van de bestaande norm.