Banner

Onderneming in beeld: B&P Kwekerijen

27 februari 2018 | Door:  Lieke Eerbeek

Het is koud op de boomkwekerijen in Opheusden, eind februari. De thermometer klimt vanmorgen maar met moeite boven nul. “En dan valt de handel meteen stil hè”, weet Gijs van Setten. Als verkoper voor B&P Kwekerijen weet hij dat de telefoon even iets minder vaak rinkelt. Onder die naam werken drie kwekerijen alweer bijna dertig jaar opvallend en harmonieus samen, in een coöperatie.

Met de onverwacht invallende vorst eind februari hield Nederland eigenlijk al geen rekening meer. De laatste jaren waren het trouwens toch al gunstige ‘winters’ voor de handel in laanbomen, het specialisme van B&P Kwekerijen. “Voor ons is het het mooist als het tussen half december en half januari winter is. Dan heeft toch niemand oog voor de handel”, lacht Gijs. “Ik zal niet zeggen dat we verwend zijn, maar we zijn het niet meer géwend. Er is meteen geen handel meer. Want als wij de bomen niet uit de grond krijgen, krijgt een klant ze er ook niet meer in. Kijk, je hoeft niet bang te zijn dat een klant een order ergens gaat halen, want als het bij ons vriest dan vriest het bij de buren ook. Maar het moet niet te lang duren, want dan wijken klanten toch uit naar landen als Italië en Spanje.”

Topmaanden

Eén van de twee traditionele topmaanden moet nog komen, weet hij: maart, die andere is november. “Het seizoen loopt officieel van begin oktober tot april, maar in die twee maanden maak je de helft van je omzet. Daarbuiten heb je nog wel wat containerplanten, maar geen echt grote leveringen meer.”

‘Coöperatie werkt nog steeds’

De Centrale Bomen & Planten Handelskwekerijen – zoals de officiële naam luidt - hebben een lange historie. Bijna dertig jaar terug staken een aantal bomenkwekers de koppen bij elkaar. Gijs: “Het waren allemaal bedrijven die wel wilden groeien, maar die er zelf niet de capaciteit voor hadden. Of gewoon geen mogelijkheden zagen om die bomen aan de man te brengen. Telen is een heel ander vak als verkopen. Van de zes bleven er na dertig jaar nog drie over. En de constructie van een coöperatie werkt nog steeds. We zijn ook geen concurrenten van elkaar, want de drie bedrijven hebben alle drie maar één klant: B&P.

Robotisering

Door de krapte op de arbeidsmarkt dreigt er een tekort aan ‘handjes’ te ontstaan. “De agrarische sector is toch al niet populair om in te werken, maar bij ons loop je ook nog eens de hele dag buiten. En je kent het Hollandse klimaat. Zwaar werk is het niet meer. Het is echt niet dat je de hele dag met vijftig kilo boom aan het sjouwen bent.” Daarom staat de boomkwekerij grote veranderingen te wachten. Gijs: “De sector is aan het experimenteren met robotisering. Bijvoorbeeld voor maaien en onkruidbestrijding. Ook het meten van de dikte van een boom kunnen we automatiseren. Maar voorlopig zijn het nog allemaal prototypes. Wij hebben 22 man in dienst. Het liefst neem je iemand in dienst met liefde voor het vak. Maar we zijn er al mee gestopt om dáár naar te kijken. Als het maar iemand is die in het team past. Het moet wel een beetje leuk blijven met elkaar.”

Meteen antwoord van Alfa

Minder schokkend zijn de veranderingen in het assortiment.  “Het verandert eigenlijk continu. Elk jaar vervang je wel weer een soort door een ander. Dat is een doorgaand proces.” Ook in de boekhoudkundige relaties zijn die schokkende veranderingen er niet. “We werken al jaren met Alfa. En de reden daarvoor is eigenlijk heel eenvoudig: als ik een vraag heb, krijg ik meteen antwoord. En als ik een probleem heb, heeft Alfa meteen een oplossing. Kijk, een btw-aangifte kan iedereen. Maar bij Alfa zijn het geen boekhouders meer maar adviseurs. Af en toe heb je wel een dingetje, zoals iets op het gebied van internationaal recht. Dan heeft Alfa altijd weer de kennis aan boord om het voor je te regelen. Die expertise die in eigen huis is, dat is nu net het verschil met een boekhoudkantoor van drie man. “

Lieke Eerbeek

Lieke Eerbeek

Strategisch adviseur

088 2531760 | leerbeek@alfa.nl


Meer over Lieke