Banner

Ondernemer van de maand: VOF Kok-Geuze

30 oktober 2017 | Door:  Lieke Eerbeek

Op de kop af 1280 vleeskalveren staan er in het bedrijf van Jaap Kok. Met echtgenote Fina boert hij sinds een jaar of zes in Lunteren, aan de Hessenweg. In eerste instantie noodgedwongen, omdat hij in 2005 te horen krijgt dat voor het familiebedrijf in Uddel geen plek meer is. “Maar uiteindelijk ben ik er blij mee.

Pas op z’n veertigste, in 1998, wordt Jaap officieel bedrijfsopvolger. “Mijn vader was 68 en wilde gaan afbouwen. Hij had een bedrijf dat niet zo groot was als nu, met ook nog melkkoeien en varkens. Het is min of meer toeval geweest dat ik het bedrijf heb voortgezet. We waren met drie broers die ermee door wilden. Daarom hebben we geloot. Mijn moeder pakte de lootjes. Ik was de gelukkige. Natuurlijk heb ik wel eerst goed gekeken of het financieel allemaal kon, ook met mijn gezin. Nee, er is geen kwaad woord gevallen die avond. Mijn vader was heel duidelijk geweest: de prijs en de voorwaarden stonden allemaal vast.”

Reconstructiewet

Van een bedrijf met 600 vleeskalveren groeit Kok-Geuze uit naar het dubbele. Jaap: “Ik was ook van plan om het verder te ontwikkelen. Maar toen kregen we op onze vorige locatie in Uddel te maken met de Reconstructiewet. We zaten té dicht op de natuur om uit te breiden. We hebben van alles geprobeerd, maar het werd toch een bedrijfsverplaatsing. Natuurlijk gaat dat aan je hart. Het is het ouderlijk bedrijf. Uddel is je dorp, ik zat in het bestuur van de dorpsvereniging. Mijn vrouw wilde ook niet. Maar uiteindelijk ben ik er wel blij mee, ik heb het goed naar mijn zin. Mijn vrouw wil ook niet meer terug.”

‘Hier’ is in Lunteren, een stukje verderop. Samen met nog twee collega-bedrijven streek Kok-Geuze neer op ‘een maagdelijk stuk grasveld’. Al zou het nog zes jaar duren na het besluit tot verplaatsing in 2005 dat de deuren van de nieuwe stal open gingen. Het bood Jaap de gelegenheid een stal neer te zetten die aan alle moderne eisen voldoet. “Als ik weer zou moeten bouwen, zou ik het precies zo doen.”

Vrijheid

Inmiddels is er drie kilometer verder nog een ‘dependance’ geopend voor hun zoon en beoogd bedrijfsopvolger. Ook hij gaat verder in de vleeskalveren. “Het is de vrijheid die je hebt, hoe beperkt die ook is”, zegt Jaap. “Melkvee was misschien een logischer keus geweest. Maar dat was financieel te hoog gegrepen. Ik vind het mooi om een kalfje te zien opgroeien tot kalf. En de sector draait goed. Negentig procent is contractwerk, dus de stal wordt vol gezet en jij wordt er voor betaald.”

Boert Bewust

Het bedrijf is aangesloten bij de stichting Boert Bewust, bedoeld om transparant en verantwoord te ondernemen. “Van de zomer hebben we een fietstocht georganiseerd met andere boeren. Kreeg ik 1500 mensen op bezoek, ook burgers en toeristen. Sommigen staan echt verbaasd: zo, dit ziet er niet verkeerd uit! Die denken nog dat kalveren in kisten opgroeien, wat al sinds 2004 is verboden. Ze zien hier dat ze in een heerlijk lichte stal scharrelen en met z’n tienen alle ruimte hebben in een groep.”

Studiegroep

Sinds twee jaar scharrelt ook Alfa rond op het erf. “En dat terwijl ik mijn klantbeheerder Eric Beindorff al sinds 2001 ken! Hij neemt deel aan dezelfde studiegroep als degene waar ik lid van ben. Eric heeft voordat ik klant werd nog wel mijn bedrijfsplan gemaakt voor de verplaatsing. Hij heeft mij toen heel goed geadviseerd. Hij heeft er heel veel voor gedaan. Alles stond keurig op papier, ik kon er zó mee naar de bank. Daar waardeer ik Alfa om, om de brede kennis die het kantoor in huis heeft.”

Lieke Eerbeek

Lieke Eerbeek

Strategisch adviseur

088 2531760 | leerbeek@alfa.nl


Meer over Lieke