‘De juiste balans in de boomkwekerij’

9 oktober 2018 | Door:  Ariean Westeneng

Dit artikel is geschreven voor het blad 'De Boomkwekerij'.

De balans opmaken voor het juiste evenwicht
 
Als boomkweker in een eenmanszaak loop ik er regelmatig tegenaan dat ik alleen beslissingen moet nemen. Soms zou ik daar wel over willen sparren met andere kwekers of met een adviseur. Hoe pak ik dat juist aan?

 
Om u gerust te stellen merken we in de praktijk dat u niet de enige bent. En het zijn ook niet alleen de eenmanszaken die er mee te maken hebben. Belangrijk in het nemen van beslissingen is dat u uw eigen strategie vast houdt. Vooraf maken we wel de opmerking dat het wel noodzakelijk is om uw visie regelmatig te evalueren en wellicht bij te sturen.  Hoe neemt u nu de juiste beslissingen. Hiervoor is het noodzakelijk een eigen visie te hebben. Onder andere de volgende vragen maken daarvan onderdeel uit. 

De antwoorden op deze en andere vragen, vormen samen het antwoord op de juiste balans voor het bedrijf en privé. Gelukkig is er niet één juiste balans. Wat bedoelen we daarmee? Er is altijd wel een factor in de bedrijfsvoering of regelgeving waardoor je het bedrijf niet kunt voeren zoals je graag wilt. U zult als kweker altijd wel wensen over houden. Als u of de kwekerij echter niet voldoende in evenwicht is, raakt u de grip kwijt. U weet dan niet de juiste beslissingen op het juiste moment te nemen.

 
Tenslotte gaat het niet om de goede balans, niet om de betere balans maar om de JUISTE balans voor u en uw bedrijf. Als u de balans voor uw bedrijf in evenwicht wilt brengen of wil sparren hierover, neem dan contact op met een adviseur.
 
Ariean Westeneng, bedrijfskundig adviseur bij Alfa Accountants en Adviseurs

Ariean Westeneng

Ariean Westeneng

Bedrijfskundig adviseur

088 2531774 | awesteneng@alfa.nl


Meer over Ariean