Banner

Hoe bepaal je de bedrijfsovernamesom van een agrarisch bedrijf?

30 juli 2020 | Door:  Ariean Westeneng

Regelmatig ben ik als bedrijfskundig adviseur betrokken bij bedrijfsovernames en heb ik gesprekken met zowel de overdrager als voortzetter van een (agrarisch) bedrijf over de hoogte van de bedrijfsovernamesom. Hoe kom je tot een overnamesom waarbij iedereen tevreden is?

Veel vermogen

In de agrarische sector is er vaak sprake van veel vermogen en een laag rendement. Als ondernemer krijg je ermee te maken tegen welke ‘aankoopsom’ je een bedrijf op naam krijgt en bij uittreden als ondernemer tegen welk bedrag je de onderneming overdraagt. De ene keer heb je belang bij een lage overnameprijs en de andere keer bij een hoge prijs.

Het gesprek

Als het rendement niet toelaat dat de vrije waarde van een onderneming wordt betaald is het gesprek om een overnamesom te bepalen van cruciaal belang. Bijvoorbeeld waarde in verpachte staat of waarde die op basis van de exploitatie betaald kan worden. Zijn er noodzakelijke investeringen? Wat is het toekomstig rendement? Met welke melkprijs of fruitopbrengsten wordt er gerekend? Hoeveel ruimte is er voor extra financiering? Welke financiële buffer heeft/krijgt de opvolger? Wat wil de overdrager minimaal hebben? Wat mag de opvolger jaarlijks onttrekken? Welke eisen stelt de (externe) financierder? Dit zijn zomaar enkele vragen die in het gesprek beantwoord moeten worden.

Overnamesom

Als de uitgangspunten helder zijn, kunnen we de overnamesom pas berekenen. Voor elk bedrijf pakt dit weer anders uit. Er is immers geen bedrijf hetzelfde. Is de berekende overnamesom dan leidend?  Ik maak heel verschillende situaties mee. Soms wordt dat inderdaad de overnamesom. In een andere situatie blijkt het bedrijf te weinig rendement op te leveren en weer een andere casus pakt het weer anders uit. Een juiste berekening geeft een tevreden gevoel. Zowel bij de opvolger, richting zijn ouders/broers/zussen, maar ook bij de overdrager.

De Alfa specialist

Wil je ook weten wat de bedrijfsovernamesom kan zijn? Dan gaan we graag in gesprek met zowel de voortzetter als de uittreder. Neem contact met mij of met een adviseur van jouw dichtsbijzijnde vestiging van Alfa op. 

Ariean Westeneng

Ariean Westeneng

Bedrijfskundig adviseur

088 2531774 | awesteneng@alfa.nl


Meer over Ariean