Banner

Mijn inzicht als financieel planner

27 mei 2024 | Door:  Esmee Hoveling

De afgelopen jaren zijn roerige tijden geweest en in deze periode heb ik als vermogensplanner veel ondernemers gesproken die stil stonden bij het verwezenlijken van hun wensen en doelen. Eerder stoppen met werken, een nieuwe woning aankopen/eigen woning verbouwen, of toch een wereldreis maken? Zij wisten meestal wel wat ze voor ogen hadden, maar niet of ze dit ook met hun vermogen konden bereiken. Hoe jong of oud maakt niet uit, iedereen heeft wensen en doelen die zij graag willen bereiken. Hoe ze dit wilden bereiken, wisten zij vaak niet. Hiervoor kwam ik om de hoek kijken.

In gesprek met deze ondernemers besprak ik ook de risico’s waartegen zij aan konden lopen, zoals ziekte en vroegtijdig overlijden. Een aantal van hen had hier al maatregelen voor getroffen door een verzekering af te sluiten of een (levens)testament op te stellen, maar bij de meeste bleef het stil. Niet zo’n leuk onderwerp, maar wel belangrijk om bij stil te staan. Wat gebeurt er met de onderneming als een risico opspeelt? Is er wel voldoende vermogen voor de nabestaanden of in geval van ziekte? Kan jij of jouw nabestaanden wel in de eigen woning blijven wonen? En is het testament nog wel actueel of dient deze aangepast te worden? Dit zijn nog maar enkele voorbeelden.

De meeste mensen die ik heb gesproken waren midden vijftig of begin zestig. Zij wilden het liefst gaan genieten van de ouderdag, maar zagen in dat zij hier in de voorgaande jaren niks tot weinig voor hadden geregeld. Dit hield in dat zij veel vermogen aan de kant moesten zetten in een korte periode om met pensioen te kunnen gaan. Hoe eerder een ondernemer dan ook aanklopt voor een financieel plan, hoe eerder we inzichtelijk hebben wat opgebouwd moet worden voor het pensioen.

Met een financieel plan breng ik bovenstaande punten in kaart. Hierbij bekijk ik niet alleen of de wensen en doelen te bereiken zijn, maar ook of de risico’s goed zijn afgedekt. Door de totale vermogenspositie te bekijken, breng ik voor de ondernemer in kaart hoe het huidige en toekomstige financiële plaatje eruit ziet. Daarnaast kan ik meerdere scenario’s door berekenen. Een voorbeeld is het openen van een beleggingsportefeuille met een rendement van 5% per jaar of het opbouwen van pensioen in een lijfrente.

Een financieel plan uitwerken en bespreken doe ik het liefst niet eenmalig. Doordat niet alleen de wereld blijft veranderen maar ook de financiële situatie van de ondernemer, is het verstandig periodiek het financieel plan tegen het licht te houden. Een goed voorbeeld hiervoor is de verandering van de inflatie het afgelopen jaar. In één jaar tijd is ons geld 15% “minder waard” geworden. Dit kan grote impact hebben als je net voor pensioendatum zit en een pensioenuitkering wil aankopen. Ook de wensen kunnen in de tussentijd zijn veranderd. Al deze veranderingen en gebeurtenissen kunnen voor een ander toekomstige financiële situatie zorgen.  

Wil je meer weten over financiële planning? Ik vertel je er graag meer over. Zo zorgen we er samen voor dat de zaken goed geregeld zijn voor nu en in de toekomst.

Esmee Hoveling

Esmee Hoveling

Assistent vermogensplanner

088 2443688 | ehoveling@alfa.nl


Meer over Esmee