Banner

Groene beleggingen: een duurzaam alternatief in tijden van lage rente

6 juni 2024 | Door:  Esmee Hoveling

In tijden waarin de rente op spaarrekeningen in Nederland lager liggen dan die in het buitenland, zoeken veel mensen naar alternatieve manieren om hun geld te laten groeien. Als financieel planners merken wij dan ook een toenemende interesse in duurzame of groene beleggingen. Deze beleggingen, die gericht zijn op milieu en duurzaamheid, bieden niet alleen een potentieel financieel rendement en mogelijk fiscale voordelen, maar ook de mogelijkheid om een positieve impact te maken op de wereld.

Wat zijn groene beleggingen?

Groene beleggingen zijn investeringen in projecten of bedrijven die bijdragen aan een beter milieu. Dit kan variëren van investeringen in hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, tot bedrijven die milieuvriendelijke technologieën ontwikkelen of duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Door te investeren in duurzame initiatieven, draag je bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en de bevordering van een groenere toekomst.

Rendementen groene beleggingen

De vraag naar duurzame producten en diensten groeit. Dit kan leiden tot een sterke groei van bedrijven die actief zijn in deze sectoren, wat weer positief kan zijn voor de waarde van jouw beleggingen. Een voorbeeld hiervan is de hernieuwbare energiesector, waar investeringen in zonne- en windenergie blijven stijgen. In de afgelopen vijf jaar hebben sommige fondsen die zich richten op hernieuwbare energie een gemiddeld rendement van 6-12% per jaar laten zien.

Fiscale voordelen en overwegingen

Het fiscale landschap voor groene beleggingen is gunstig, met een vrijstelling in box 3 van de inkomstenbelasting voor groene spaartegoeden en beleggingen. Deze vrijstelling, vastgesteld op € 71.251 voor individuen (€ 142.502 voor fiscale partners) in 2024, kan aanzienlijke belastingbesparingen opleveren. Bovendien kunnen investeerders profiteren van een belastingkorting van 0,7% van hun vrijgestelde inleg.

Toekomstige beperkingen

Hoewel groene beleggingen momenteel aantrekkelijke fiscale voordelen bieden, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van mogelijke toekomstige wijzigingen in de regelgeving. Versoberingen van de fiscale faciliteiten na 2024 kunnen van invloed zijn op de belastingvoordelen die momenteel beschikbaar zijn voor groene beleggingen. Daarnaast zullen groene beleggingen net als andere beleggingen risico’s met zich meebrengen. Sommige duurzame technologieën zijn nog in ontwikkeling en kunnen volatiel zijn. De hernieuwbare energiesector kan bijvoorbeeld gevoelig zijn voor veranderingen in overheidsbeleid en marktvoorwaarden.

 Groene beleggingen in uw financiële planning

Als financieel planners zien wij de opkomst van groene beleggingen als een spannende ontwikkeling in de financiële wereld. Ze bieden een manier om niet alleen financieel rendement te behalen, maar ook een positieve impact te maken op het milieu. Door bewust te investeren, kunnen niet alleen financiële doelen worden bereikt, maar ook een bijdrage worden geleverd aan een duurzame wereld voor toekomstige generaties. We denken graag mee over hoe je duurzaamheid in jouw financiële planning kunt integreren, zonder daarbij specifiek beleggingsadvies te geven. Samen kunnen we jouw financiële doelen verkennen en kijken hoe duurzaamheid een plaats kan krijgen in jouw financiële toekomst.

Esmee Hoveling

Esmee Hoveling

Assistent vermogensplanner

088 2443688 | ehoveling@alfa.nl


Meer over Esmee