Banner

VSME van de CSRD: een concurrentievoordeel voor het mkb?

14 juni 2024 | Door:  Marije Jonker

Is jouw bedrijf klaar om te floreren in een alsmaar veranderend landschap van regelgeving en duurzaamheidsdruk? En nog belangrijker, ben je bereid om deze uitdaging om te zetten in kansen voor verbetering? Terwijl financiële cijfers traditioneel de ruggengraat vormden van jouw onderneming, zou de toekomst weleens kunnen draaien om jouw duurzaamheidsbeleid en de impact hiervan. Het is de vraag of winst genereren genoeg is om het succes van jouw onderneming te waarborgen. Bedrijven die nu al vooruit kijken, hebben mogelijk een voorsprong op hun concurrenten. Dit artikel verkent hoe de VSME, ofwel de vrijwillige standaard voor duurzaamheidsrapportage, jouw bedrijf kan ondersteunen bij het uitblinken op de markt.

Wat is de VSME?

De VSME staat voor 'Voluntary sustainability reporting standard for non-listed Small- and Medium-sized Enterprises' en is een soort vereenvoudigde versie van de verplichte CSRD. Bedrijven die niet voldoen aan twee van de volgende drie criteria: 1) 250 medewerkers; 2) 50 miljoen omzet; 3) 25 miljoen balanstotaal, vallen niet onder de verplichte CSRD, maar kunnen wel te maken krijgen met CSRD-gerelateerde vragen van ketenpartners die wel verplicht zijn te rapporteren. Voor meer informatie klik hier Het toepassen van de VSME helpt je bij vragen die je als ondernemer kunt verwachten en vergroot tegelijkertijd het onderscheidend vermogen van jouw bedrijf door het zichtbaar en meetbaar maken van jouw, mogelijk al duurzame, werkwijze. 

Met andere woorden, met een gestandaardiseerde aanpak voor duurzaamsheidsrapportage streeft de VSME ernaar ondernemers te ondersteunen in hun streven naar duurzaam ondernemerschap.

Hoe kan de VSME jouw bedrijf versterken?

Toegang tot Financiering
In een wereld waar duurzaamheid steeds prominenter wordt in de financiële sector, is het voor ondernemers nu ook cruciaal om hun duurzaamheidsinspanningen aan te kunnen tonen. Jouw duurzame beleid opent mogelijk deuren naar nieuwe financierings- mogelijkheden voor jouw bedrijf. Met de toepassing van de VSME breng je helder in kaart wat je doet ten behoeve van duurzaamheid en waarom. Deze standaard vergroot niet alleen het inzicht naar-, maar ook jouw geloofwaardigheid bij kredietverstrekkers, investeerders en klanten.

Reputatieopbouw
Met de gestandaardiseerde aanpak van de VSME communiceer je op een consistente en betrouwbare manier over jouw inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Door transparant te zijn over jouw duurzaamheidsinitiatieven, versterk je jouw reputatie en win je het vertrouwen van jouw klanten en investeerders.

De Weg naar Duurzame Groei
De VSME biedt niet alleen een kader voor duurzaamheidsrapportage, maar ook een pad naar duurzame groei. Door deze vrijwillige standaard toe te passen, worden de stappen die je moet nemen duidelijker, verbeter je je efficiëntie en speel je beter in op de toenemende vraag naar duurzaamheid in de markt.

Vragen? Neem gerust contact met ons op
Als je meer wilt weten over hoe de VSME jouw bedrijf kan versterken of als je nieuwgierig bent naar het opstellen van een dergelijke rapportage, staan wij altijd klaar om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Samen laten we jouw bedrijf floreren in een steeds duurzamer wordende wereld.

Marije Jonker

Marije Jonker

Assistent accountant

088 2532331 | mjonker@alfa.nl


Meer over Marije