Banner

UBO-registratie: deadline 27 maart 2022

11 februari 2022 | Door:  Joep Spoorenberg

Ondernemingen zijn verplicht om de UBO (Ultimate Beneficial Owner) in te schrijven. De UBO is degene die de uiteindelijk belanghebbende is van de onderneming.

De UBO is doorgaans de persoon die direct of indirect:

Deadline

De UBO dient uiterlijk 27 maart 2022 door de ondernemingen ingeschreven te zijn bij het UBO-register van de Kamer van Koophandel. Deze verplichting volgt uit Europese regelgeving.

Handhaving

Bij het niet of onjuist registreren van de UBO, kan handhavend opgetreden worden. Zo zijn er verschillende sancties verbonden aan het niet of onjuist registreren van de UBO. De op te leggen bestuurlijke boete is gemaximeerd tot 21.750 euro.

Begeleiding

Voor de verschillende rechtsvormen (BV, NV, VOF, CV, stichting, maatschap en de vereniging) gelden nog nadere regels om met bovenstaande uitgangspunten uiteindelijk de UBO te bepalen. Zeker in geval van een meer complexe structuur van de onderneming kan het lastig zijn om de UBO(‘s) aan te wijzen. Complex kan het zeker worden als er sprake is van een structuur met meerdere BV’s en bij maatschappen, firma’s en commanditaire vennootschappen.

Heb je hulp nodig bij het bepalen van de UBO? Neem contact op met Joep Spoorenberg, 088-2532303, jspoorenberg@alfa.nl.

Joep  Spoorenberg

Joep Spoorenberg

Fiscaal adviseur

088 2532303 | jspoorenberg@alfa.nl


Meer over Joep