Banner

Nieuw bij Alfa in Fryslân: Geert Veenstra

22 januari 2021 | Door:  Trees Fokkinga

Geert Veenstra is de nieuwe relatiemanager bij Alfa cluster Fryslân. Hij is een ervaren adviseur die het liefst bij agrarische klanten op het bedrijf komt. Tot voor kort werkte Geert bij  acconavm en daarvoor kende hij een Rabobank verleden. Een kennismaking met deze enthousiaste man uit Fryslân, die overdag bij Alfa werkt en ’s avonds graag nog even tussen de kalveren, geiten en schapen loopt. “Het is bij ons thuis net een kinderboerderij.” 

Eind 2020 ging ik in gesprek met Alfa. Er lag een mooie functie op tafel, de rol van relatiemanager. Ik had het op zich naar mijn zin bij acconavm, was teammanager van het agrarische team in Noord- Friesland en bediende daarnaast een klein aantal klantenVan het klantencontact, voor bestaande klanten werken, en nieuwe klanten binnenhalen, krijg ik de meeste energie. In de functie van relatiemanager komt dit samen en kan ik datgene doen wat ik het leukste vind. Dat is dan ook de reden van mijn overstap naar AlfaIk help klanten graag, ben een luisterend oor en sparringpartner. De praktijk en de theorie aan elkaar koppelen en op strategisch niveau meedenken over het toekomstperspectief van de agrarische ondernemer en samen keuzes maken met de ondernemer die passen bij zijn of haar bedrijf, dat is mijn uitdaging en mijn passie!  

Aandacht voor elkaar 

Alfa is een menselijk bedrijf, persoonlijk. Ik werk nu bijna drie weken bij Alfa en mijn eerste indruk is erg goed. Er is veel aandacht voor de mens. Zeker in deze tijden van veel thuiswerken nog belangrijker. Ik werd in de eerste week zowel door directeur Sandra de Melker als directievoorzitter Sicco de Vries gebeld. Even een informeel praatje hoe mijn eerste week was bevallen en of ik het naar mijn zin had. Dat waardeer ik enorm, die aandacht voor elkaar. Tijdens ons periodieke clusteroverleg werd die aandacht voor de mens ook snel duidelijk. Tijdens het overleg werd allereerst geïnformeerd naar de collega’s. ‘Hoe gaat het met jullie? Doen jullie nog steeds werk wat je leuk vindt?’ In de plannen voor 2021 staat het welbevinden van het personeel ook met stip op 1.  Als je je werk leuk vindt, straal je dit ook uit naar buiten en komt de rest vanzelf'. Daarom vind ik het belangrijk dat Alfa hierin investeert.  

De ondernemers van de toekomst 

In de agrarische sector heerst veel onzekerheid. Vorige week werd bekend dat 16.000 bedrijven geen opvolging kennen. De grote onzekerheid vanuit de wetgeving, natuur en vergunningen zorgt voor hoge druk bij ondernemers. Daarnaast is momenteel, door corona, de melkprijs relatief laag, maar de kostprijs hoog. Veel ondernemers ervaren daardoor liquiditeitskrapte Wanneer je dag en nacht aan het werk bent, niet veel verdiend, dan is dit niet motiverend. Het is al lang niet meer vanzelfsprekend dat je zoon of dochter het bedrijf overneemt. Voor agrarische ondernemers is dit proces emotioneel, het is tenslotte hun levenswerk. Voor mij is het belangrijk dat ik in gesprek blijf met mijn klanten, dat we samen praten over de mogelijkheden die er nog wel zijn. Er gaan steeds meer ondernemers afhaken. Bij de ondernemers met meer dan 100-150 koeien zit het meeste potentieel. Deze bedrijven groeien, worden complexer, evenals de sector en de wereld om hun heenDit vraagt steeds meer specialistische advies. Alfa heeft ervaren adviseurs, die deze kennis en kunde hebben en ik ben graag onderdeel van dit proces, om samen met de ondernemer, het bedrijf verder te helpen. 

Een rondje boerderij is noodzakelijk voor een goede advisering 

Geert woont vlakbij Drachten. Het is 20 minuten rijden naar het kantoor in Leeuwarden. Het is in coronatijd een gekke periode om te starten. Er zijn maar weinig mensen op kantoor. Veel gaat via beeldbellen. Gelukkig ben ik op gepaste afstand, welkom bij de klanten op het bedrijf. Dat vind ik heel prettig. Ik loop graag nog even een rondje op de boerderij. Ik vind dat noodzakelijk voor een goede advisering. Normaliter geef ik ook veel lezingen, echter vanwege de coronacrisis vindt dit niet plaats en doen we dit via online bijeenkomsten. Minder persoonlijk, maar we hebben geen keus. Veel agrarische ondernemers zien een lezing als een (leerzame) avond uit dus jammer dat we dit nu niet kunnen organiseren. Het boerenleven kan soms best eenzaam zijn. Als agrarisch ondernemer ben je bijna altijd thuis. Het is een kleine wereld en er wordt keihard gewerkt. 

Privé 

Geert is getrouwd en heeft vier kinderen in de leeftijd van 16 tot 21 jaar. Hij heeft thuis ook nog vee rondlopen. “Het lijkt soms wel een kinderboerderij bij ons. We hebben onder anderen vleeskalveren, schapen en geiten.” Geert helpt ook graag familieleden en vrienden op het boerenbedrijf. Ik mag graag in de stal staan, koeien melken en helpen tijdens oogstwerkzaamheden. Wat dat betreft ga ik niets uit de weg. Daarnaast ben ik ook een fervent houtzager. 's Winters zagen we elke zaterdag hout, samen met mijn vader (71 jaar!), zoon en dochter. Generatie op generatie: mooi dat dit nog kan in deze tijd”, aldus de nieuwe relatiemanager van Alfa Fryslân. 

Wil je kennismaken met Geert? Neem dan gerust contact met hem op via telefoon 06 51515919 of email gveenstra@alfa.nl 

Je kunt hem ook vinden op LinkedIn  

Trees Fokkinga

Trees Fokkinga

Managementassistente/ PR & Marketing

088 2532313 | tfokkinga@alfa.nl


Meer over Trees