Banner

Het belang van een goede financiële planning

1 februari 2022

Stikstof, 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn, nieuw GLB, mogelijke afschaffing of inperking bedrijfsopvolgersregeling (BOR) en derogatie. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. In roerige tijden als deze lijkt het soms makkelijker om niets te doen, onder het mom van “het komt toch allemaal anders”. Echter, zonder stip op de horizon is het lastig keuzes maken en is de kans dat je je doel bereikt klein. Zet jouw strategie om in een financieel plan, want juist nu is het bovenal het meest belangrijk dat je weet waar je staat en je financieel ruimte hebt voor tegenvallers.

Voldoende kasstroom is het fundament voor een financieel gezond bedrijf. Vaak sturen ondernemers op de stand van de rekening courant. Hier is niets mis mee, maar heb je ook in beeld wat jouw situatie voor de langere termijn is? En wat moet je dan nu doen, zodat je ook over een aantal jaar nog steeds financiële mogelijkheden hebt? Voor de keuzes van nu is een lange termijn planning essentieel.

Aflossing en afschrijving

Om je bedrijf financieel gezond te houden kun je als vuistregel nemen dat aflossingen en afschrijvingen gelijk moeten zijn aan elkaar. In deze situatie is de financiering gekoppeld aan de levensduur van de bedrijfsmiddelen en heb je op termijn voldoende ruimte voor vervangingsinvesteringen. In de praktijk zien we aflossing en afschrijving steeds verder uiteen lopen met als gevolg dat je financieringsmogelijkheden op de lange termijn beperkter worden.

Verrassing?

Aflossingen en afschrijven worden uit balans gebracht door investeringen waar wel een financiering voor moet worden opgenomen, maar waar niet op afgeschreven kan worden, zoals een bedrijfsovernamesom of aankoop van grond. Stel, je hebt het bedrijf geruisloos overgenomen en gaat een financiering aan om je familie uit te kopen. Wanneer je dan daarnaast ook het bedrijf voortzet als eenmanszaak, komt de volledige winst ten laste van één vennoot waardoor de IB-druk kan oplopen. Dit hoeft geen probleem te zijn, zolang het niet als verrassing komt.

Vooruit kijken

Belangrijk is en blijft inzicht in de financiële situatie van je eigen bedrijf. Kijk daarom eens kritisch naar je eigen financiële situatie. Wat zijn de te verwachten opbrengsten? Welke vaste lasten heb je? Wat verwacht je van de voerprijzen? Kijk daarbij niet alleen naar je liquiditeitsprognose voor het komende jaar, maar kijk ook verder vooruit. Wat is jouw situatie over 10 jaar? Waar wil je heen met je bedrijf? Welke investeringen verwacht je daarbij? Door slim te plannen ben je voorbereid op dat wat gáát of kán komen.

Het maken van een planning is geen eenvoudige opgave. Vele variabelen zijn van invloed en een koe is geen machine. Wat past het beste bij jou en jouw bedrijfssituatie? De bedrijfskundigen van Alfa staan je hierin graag bij.