Banner

Is bezwaar bij 25 %-bijtelling mogelijk?

1 augustus 2017

Per 2017 is het algemene bijtellingspercentage 22 % geworden. Dit geldt alléén voor auto’s met een eerste toelating op de weg vanaf 1 januari 2017. Om die reden moet er bij veel auto’s alsnog 25 % worden toegepast. Ook al rijdt precies dezelfde auto met een paar maanden op de teller tegen een 22 %-bijtelling rond. Is dit niet discriminerend en kan er bezwaar tegen worden gemaakt?

Nieuw bijtellingspercentage

Per 1 januari 2017 is de standaardbijtelling voor de auto van de zaak verlaagd van 25 % naar 22 % van de cataloguswaarde. Alleen voor auto’s die helemaal geen CO2 uitstoten, geldt nog een lagere bijtelling van 4% van de cataloguswaarde. De percentages gelden alleen voor nieuwe auto’s. Dat wil zeggen: auto’s met een datum eerste toelating op de weg vanaf 1 januari 2017. Voor auto’s met een eerste toelating op de weg van voor die tijd, gelden andere percentages. Valt uw auto op dit moment in de bijtelling van 25 %? Dan blijft dit ook in 2017 zo. Oók na 60 maanden valt deze auto niet terug naar een bijtelling van 22 %!

Discriminatie?

De grote vraag is of dit geen verschillende behandeling van gelijke gevallen oplevert. Bij de ene werknemer die een auto least sinds 2016 wordt de 25 % bijtelling toegepast, terwijl bij zijn collega die sinds 2017 dezelfde auto least maar 22 % bijtelling wordt toegepast. Wat is de rechtvaardiging van dit verschil? Zou het niet in beide gevallen 22 % moeten zijn? Volgens staatssecretaris Wiebes hebben deze werknemers of ondernemers bewust gekozen voor een onzuinige auto met een 25 %-bijtelling. Dat is wel erg gemakkelijk geredeneerd. Want bijvoorbeeld bij een bestelauto van de zaak was er vaak helemaal geen keuze voor een bestelauto met een lagere bijtelling…
Wij verwachten dat er een stroom aan bezwaarschriften op gang komt. Het logische aangrijpingspunt voor werknemers en ondernemers in de inkomstenbelasting is de aanslag inkomstenbelasting 2017. Die wordt op z’n vroegst pas eind 2018 verwacht. Er is dan een aardig belang en misschien zijn de eerste rechterlijke uitspraken er dan al.

Belang werkgevers

Ook voor werkgevers kan  het van belang zijn om bezwaar aan te tekenen. De verschuldigde premie werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet worden berekend over het premieloon. Tot het premieloon behoort ook de bijtelling auto van de zaak! Bij een lager bijtellingspercentage is daarom minder premie en bijdrage verschuldigd. Het belang bedraagt naar schatting zo’n € 170 per werknemer met een 25 % bijtelling auto op jaarbasis, als het maximum premieloon van circa € 53.000 nog niet is bereikt.
Wilt u deze rechten veilig stellen, dan moet u maandelijks bezwaar maken tegen uw afdrachten loonheffingen, te beginnen bij de afdracht over het tijdvak januari 2017. Dat is wel veel werk voor een betrekkelijk klein belang.

Kansen bezwaar

De vraag is natuurlijk of het maken van bezwaar hier een kans maakt. Naar ons idee is een bezwaar niet kansloos. De ervaring leert echter wel dat dit soort zaken zelden tot succes leidt. Maakt u bezwaar, dan zal de Belastingdienst dit in eerste instantie afwijzen, waarna u een (lange) en kostbare beroepsprocedure wacht.  Wel is het goed dat er veel belastingplichtigen bezwaar maken,  zodat de staatssecretaris er een ‘massaal bezwaarprocedure’ van maakt. Dan kunt u meeliften op de behandeling van een vergelijkbare zaak bij de rechter, zelfs als u zelf geen bezwaar heeft gemaakt. Maar zover is het voorlopig nog niet.

Hoe verder

Als ondernemer of werknemer bezwaar maken tegen de 25 %-bijtelling in uw aanslag inkomstenbelasting 2018 is het meest de moeite waard. Als werkgever bezwaar maken tegen de maandelijkse afdrachten loonheffingen in 2017 kan ook, maar dat is veel werk voor een klein belang.