Rick Pouw

Rick Pouw

Bedrijfskundig adviseur

Ik ben begin 2016 bij Alfa gestart als stagiair, toen nog als student bedrijfskunde. Na mijn afstuderen in juni 2017 ben ik als junior adviseur in dienst gekomen. Inmiddels ben ik ook in de afrondende fase van een master bedrijfskunde. Misschien klinkt het niet als logisch om met een opleiding als deze bij een accountantsorganisatie te gaan werken. Maar ik zie vooral kansen in de transitie die de hele accountancy doormaakt: die naar een brede zakelijke dienstverlener. Daar is bedrijfsadvisering een belangrijke pijler voor.

Momenteel begeleid ik vooral bedrijven in het midden- en kleinbedrijf, met daarnaast enkele klanten in de glastuinbouw. Als bedrijfsadviseur heb je een helikopterview. Mijn drijfveer als bedrijfskundig adviseur is om in samenwerking met de ondernemer de onderneming een stap verder te brengen. Ik zeg bewust: samen met. Vroeger had een accountantskantoor vooral een informerende rol. En die hebben we nog. Maar ik ben ervan overtuigd dat juist mkb-advisering een wisselwerking moet zijn. Het is de kennis van de adviseur en de praktijkkennis van de ondernemer die maken dat ons bedrijfskundig advies toegevoegde waarde krijgt.

De visie van een ondernemer is de kapstok voor het beleid en de strategie, uitgewerkt in onder meer inkoop- en verkoopplannen, personele organisatie, IT en duurzaamheid. In het actieplan dat we samen maken, is er ook ruimte voor zaken als investeringen, financieringen, begrotingen en prognoses. Maar nooit uitsluitend uit financieel perspectief bekeken, altijd vanuit de onderneming als geheel. Tijdens mijn studie heb ik een minor finance gevolgd. Ook daardoor heb ik een grote affiniteit met de cijfermatige kant van de zaak, die je als bedrijfskundig adviseur ook moet hebben.

Privé vind ik het belangrijk om sportief bezig te zijn. Dat doe ik graag op de tennisbaan en bij de lokale voetbalvereniging SV Nieuwkoop, waar ik naast spelend lid ook actief ben als vrijwilliger.


Recente artikelen van Rick

Het belang van prognoses en liquiditeitsbeheer

Het belang van prognoses en liquiditeitsbeheer

05 oktober 2021

Liquiditeitsbeheer en correcte prognoses geeft je inzicht in de ontwikkeling van jouw bedrijf.

Strategie ook voor het mkb essentieel

Strategie ook voor het mkb essentieel

29 maart 2021

Strategie klinkt vaak ingewikkeld, maar is in feit niets anders dan de manier om de onderneming een stap verder te brengen.