Rick Pouw

Rick Pouw

Bedrijfskundig adviseur

Ik ben begin 2016 bij Alfa gestart als stagiair, toen nog als student bedrijfskunde. Na mijn afstuderen in juni 2017 ben ik als junior adviseur in dienst gekomen. Inmiddels ben ik ook in de afrondende fase van een master bedrijfskunde. Misschien klinkt het niet als logisch om met een opleiding als deze bij een accountantsorganisatie te gaan werken. Maar ik zie vooral kansen in de transitie die de hele accountancy doormaakt: die naar een brede zakelijke dienstverlener. Daar is bedrijfsadvisering een belangrijke pijler voor.

Momenteel begeleid ik vooral bedrijven in het midden- en kleinbedrijf, met daarnaast enkele klanten in de glastuinbouw. Als bedrijfsadviseur heb je een helikopterview. Mijn drijfveer als bedrijfskundig adviseur is om in samenwerking met de ondernemer de onderneming een stap verder te brengen. Ik zeg bewust: samen met. Vroeger had een accountantskantoor vooral een informerende rol. En die hebben we nog. Maar ik ben ervan overtuigd dat juist mkb-advisering een wisselwerking moet zijn. Het is de kennis van de adviseur en de praktijkkennis van de ondernemer die maken dat ons bedrijfskundig advies toegevoegde waarde krijgt.

De visie van een ondernemer is de kapstok voor het beleid en de strategie, uitgewerkt in onder meer inkoop- en verkoopplannen, personele organisatie, IT en duurzaamheid. In het actieplan dat we samen maken, is er ook ruimte voor zaken als investeringen, financieringen, begrotingen en prognoses. Maar nooit uitsluitend uit financieel perspectief bekeken, altijd vanuit de onderneming als geheel. Tijdens mijn studie heb ik een minor finance gevolgd. Ook daardoor heb ik een grote affiniteit met de cijfermatige kant van de zaak, die je als bedrijfskundig adviseur ook moet hebben.

Privé vind ik het belangrijk om sportief bezig te zijn. Dat doe ik graag op de tennisbaan en bij de lokale voetbalvereniging SV Nieuwkoop, waar ik naast spelend lid ook actief ben als vrijwilliger.


Recente artikelen van Rick

De kracht van schaalbaarheid

De kracht van schaalbaarheid

2 november 2023

Schaalbaarheid: groeien zonder kosten te verhogen. Voordelen: kostenbeheersing, flexibiliteit, kapitaal, talent, markt. Alfa helpt MKB met advies.

Economisch mindere tijden, wat nu?

Economisch mindere tijden, wat nu?

16 maart 2023

Na jaren van economische voorspoed deed de coronacrisis zijn intrede en inmiddels koelt de economie af. Hoe ga jij hier als ondernemer mee om en hoe helpt Alfa jou?

Inflatie op recordhoogte

Inflatie op recordhoogte

4 juli 2022

De inflatie staat op dit moment op de hoogste stand sinds tientallen jaren. Volgens de Europese prijsindex waren de prijzen in mei 10,2% hoger dan in mei 2021. Hier een aantal tips.

De marktpositie van jouw onderneming

De marktpositie van jouw onderneming

31 januari 2022

Wat is nu eigenlijk het nut van positioneren?

Het belang van prognoses en liquiditeitsbeheer

Het belang van prognoses en liquiditeitsbeheer

1 augustus 2022

Liquiditeitsbeheer en correcte prognoses geeft je inzicht in de ontwikkeling van jouw bedrijf.