Banner

Ondernemer: Nu juist niet achterover leunen!

1 juni 2022 | Door:  Ed Muller

Het zijn turbulente tijden. Ik doe mijn vak als bedrijfsadviseur nu ruim 25 jaar, maar kan me niet heugen dat er voor het bedrijfsleven zoveel niet te beïnvloeden factoren en uitdagingen tegelijk speelden. Ook de Mkb’er heeft er volop mee te maken en dat vereist nogal wat van de ondernemer en zijn of haar onderneming.

Veel ondernemers die ik ken, geven aan dat ze ongewis zijn over de toekomst. Dat ze niet weten hoe dit allemaal af gaat lopen. Dit vertaalt zich vaak in afwachten. Pas op de plaats maken. Oftewel hard blijven werken aan de dagelijkse zaken en “kijken waar het schip strandt”.

Ik verzet me daar tegen. Juist in deze tijd is het maken van keuzes cruciaal. De factoren in ogenschouw nemen en daarop toch waar mogelijk op anticiperen.

De beste ondernemers staan nu juist op en gaan voor de kansen, die zich, zelfs in deze situatie, aandienen. Het is juist een tijd om “aan te vallen” en de, soms broodnodige, besluiten te nemen. Beter een slecht besluit dan geen besluit.

Gelukkig ken ik ook ondernemers die aan het voorsorteren zijn. Ze breiden uit of ze krimpen juist in, maken het bedrijf verkoop klaar of doen een overname, professionaliseren, doen een zoektocht naar nieuwe markten, ontwikkelen juist in deze tijd de medewerkers.  

Kortom, ze bewegen! Stilstand is achteruitgaan. Achterover leunen, dat kan eigenlijk niet.

Natuurlijk zie ik om me heen de twijfel en angst bij de ondernemer. Maar angst is een slechte raadgever. Breng de uitdagingen in kaart en kijk waar je wel invloed in hebt. Maak de keuzes die nodig zijn en wacht niet te lang!

In mijn dagelijkse praktijk zie ik de visie trajecten toenemen. Aan de ene kant verwonderlijk, want welke visie is er op deze tijd los te laten? Aan de andere kant enorm waardevol. Ondernemers die het traject ingaan, krijgen een spiegel voor gehouden over hun onderneming en henzelf. Om vervolgens te komen tot een helder beeld voor de toekomst en de daaruit voortvloeiende strategische beslissingen en ontwikkelpunten. Een gaaf traject dat inzicht en vooruitzicht geeft en houvast in deze barre tijden.

Ook interesse in een dergelijk traject? Bij Alfa zijn we inmiddels met een team van professionals, dat gebruikmakend van elkaars kwaliteiten de ondernemer die verder wil op vele gebieden kan ondersteunen. Neem de proef op de som en nodig ons uit voor een inventariserend gesprek.

 

 

Ed Muller

Ed Muller

Bedrijfskundig adviseur mkb

088 2531113 | emuller@alfa.nl


Meer over Ed