Banner

Nu ook EHG-subsidie mogelijk op led-belichting voor de glastuinbouw

20 mei 2020 | Door:  Chris Boers

Het was een kleine alinea in een brief van 12 kantjes die minister Wiebes schreef aan de Tweede Kamer. Maar wel een belangrijke alinea voor de tuinbouw. Led-belichting wordt opgenomen in de EHG-regeling, voluit Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie Glastuinbouw. Via de EHG kunnen ondernemers subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Die subsidie is niet mis: de overheid betaalt wellicht een kwart mee aan de investering.

Zuiniger met energie dan de traditionele SON-T lampen zijn led-lampen zeker. Ook is de levensduur langer en biedt led-verlichting de mogelijkheid om te ‘spelen’ met licht. Afhankelijk van het gewas kunnen specifieke lichtstrategieën worden gebruikt. Ondanks die voordelen loopt het nog niet storm met de opmars van led-lampen. In aanschaf is led-belichting duurder. De introductie van led-lampen in de EG-regeling kan daar verandering in gaan aanbrengen.
 
Die maatregel is een direct gevolg van de rechtszaak die stichting Urgenda heeft aangespannen tegen de Nederlandse staat. Urgenda wil de staat houden aan de verplichting om in 2020 een kwart minder energie uit te stoten dan in 1990. Het vervangen van SON-T lampen door led-belichting moet per jaar een besparing van 0,05 Mton CO2 opleveren.
 

Binnenkort meer details

De verdere details zijn nog niet bekendgemaakt. Dat gaat het ministerie van LNV de komende maanden doen, in overleg met Glastuinbouw Nederland. De voorjaarsronde van de EHG sluit op 30 juni, maar de verwachting is niet dat led-belichting daar al voor in aanmerking komt.

De volgende subsidieregeling staat in het najaar gepland. Op dat moment is er ongetwijfeld ook meer zicht op de stand van zaken in de tuinbouw. Wat zijn uiteindelijk de gevolgen van de coronacrisis? En moet de sector pas op de plaats maken met het trekken van de portemonnee voor investeringen?
 

Zullen we een keer meerekenen?

Het is in ieder geval de moeite waard nog een keer te gaan rekenen met je Alfa-adviseur. De overheid zou weleens een tegemoetkoming van 25% in het vooruitzicht kunnen stellen, vermoeden we. Heb je je plannen voor led-belichting destijds in de ijskast gezet? Neem dan contact op om te kijken of het rendementsplaatje er met EHG-subsidie aantrekkelijker uit kan zien. We laten graag ons led-licht erover schijnen!
Chris Boers

Chris Boers

Senior bedrijfskundig adviseur

088 2532450 | cboers@alfa.nl


Meer over Chris