Banner

Montis Zuidplas: nieuw bedrijf, nieuwe accountant

12 juli 2019 | Door:  Joost Hoogendoorn

De teler die een groeistap wil maken kan geen detail over het hoofd zien. De keus van je product, de variëteit, de energiestrategie en arbeidsverdeling spelen vanzelfsprekend een rol. Maar ook zaken als positionering, marktsegmentatie, marketingcommunicatie. En zelfs de keus van je accountant kan het verschil maken. Een goed voorbeeld is dichtbij huis te vinden: kwekerij Montis Zuidplas in Moerkapelle. “Ik heb nu een veel beter inzicht op cijfermatig niveau.”

Nico van den Berg begint Montis in 1987, samen met zijn vrouw Elly. Sinds 2011 versterkt ook zoon Niels het bedrijf. Hij begint op een eigen locatie, aan het Oogstpad. Die is bij zijn aantreden 1,8 hectare groot. In 2016 maakt Niels de eerste sprong, als hij door een aankoop naar bijna 3 hectare groeit. Met de investering in een bedrijf aan de Hasseltweg wordt daar nog 2,5 hectare aan toegevoegd. De hoofdteelten van Niels zijn Campanula in het voorjaar en Helleborus in het najaar. De afzet is georganiseerd via telersverenigingen Decorum en Addenda.

Sparringpartner

Financiële zaken waren voor rekening van een accountantskantoor dat geen wortels heeft in de agrarische sector. Vooral bij zoon Niels begint het te wringen dat er aan de andere kant van de tafel geen sparringpartner zit met expertise in de potplanten. Een partner die - bijvoorbeeld - niet alleen uitrekent wat de arbeidskosten per jaar zijn, maar juist wat die arbeid per vierkante meter product kost. Wat ook meespeelt: in een tijd als deze wil hij meer grip op de financiën. Niet wachten op (half)jaarcijfers, maar doorlopend inzicht.

Investering in voormalige rozenkwekerij

De vooruitzichten voor Niels zijn gunstig. Het bedrijf heeft door de focus op kwaliteit te leggen een goede naam in een groeiende markt. De eerste uitbreiding van het bedrijf in 2016 is reden om Alfa in te schakelen. Het contact met bedrijfskundig adviseur Joost Hoogendoorn dateerde al vanuit de schoolbanken: Niels en hij waren ooit klasgenoten. Behalve tuinbouwkennis is er nóg een reden om met Alfa in zee te gaan. Niels is gecharmeerd van het Alfa Management Paneel, het dashboard dat alle relevante kencijfers realtime in beeld brengt.

Niels: “Je gaat als ondernemer te gauw op je gevoel af heb ik gemerkt. Dan denk je dat de markt slecht is, dat de middenprijs niet hoog genoeg is of dat er te weinig weg gaat. Door de maandelijkse overzichten die je nu heel makkelijk kunt inzien heb je nu een cijfermatige onderbouwing daarvan. Je hebt een veel beter beeld hoe het nu echt loopt.”

Compleet Alfa-team

Zoals elke klant bij Alfa kan Montis inmiddels rekenen op de inzet van een compleet team. Naast Joost is dat junior bedrijfskundige Rick Pouw, senior assistent-accountant Kitty Stolk en senior klantbeheerder Arno Wubben. Ook subsidiekennis is dichtbij huis. Bij verschillende gelegenheden brengen René Grootscholten en Chris Boers van de Alfa-vestiging in Naaldwijk specifieke expertise op dat terrein in. Met die gebundelde expertise kost het Alfa begin 2019 niet veel tijd om heen snel de jaarrekening, een bedrijfsplan en een financieringsaanvraag op te tuigen. Voldoende om de bank te overtuigen van de investering aan de Hasseltweg.

‘Alles onder één dak’

'Dat is ook het voordeel van een kantoor als Alfa voor een klant als Montis’, zegt Joost Hoogendoorn. ‘Zonder Alfa had het bedrijf die locatie ook wel gekocht. Maar dan had Niels naast zijn vorige accountant ook nog aparte adviseurs moeten inschakelen. Die heeft Alfa allemaal onder één dak.’

Nog altijd is het contact hecht. Niels: “Bijvoorbeeld bij investeringen. In welk deel van het jaar past een investering het beste als je naar je kostenoverzicht kijkt? Minimaal eenmaal per kwartaal zitten we bij elkaar. Zijn er maandelijks opvallendheden, dan bellen we een kwartiertje en nemen we het door. De jaarbegroting die we maken blijven we uiteraard ook volgen, om te kijken of de begroting klopt met de realisatie.”

Ook plannen voor de volgende stap?

Voor tuinbouwbedrijven met ambitie is de keus voor een accountant niet de minst belangrijke factor. Ben je ook toe aan de volgende stap in je onderneming? En zet je die het liefst met een accountant en adviseur die thuis is in de sector? Eén die alle diensten in huis heeft die je daarvoor nodig hebt? Laten we dan eens vrijblijvend - zoals we dat in de tuinbouw noemen - een bakkie doen. Bel gerust voor een afspraak met kantoor Bleiswijk of Naaldwijk. En succes met je groeiplannen!

Joost Hoogendoorn

Joost Hoogendoorn

Bedrijfskundig adviseur

088 2531866 | jhoogendoorn@alfa.nl


Meer over Joost