Banner

“Wees dankbaar en tel je zegeningen”

30 april 2020 | Door:  Marina de Wit

“Een spannende en bijzondere dag vandaag”, begint Jan. Dubbel zo spannend vandaag, op 30 april, want het is zijn laatste dag bij Alfa en zoals hij zegt ‘ook best merkwaardig om via videobellen’ afscheid van je collega’s te nemen. Zijn afscheidsetentje dat eigenlijk 20 mei zou plaatsvinden, is tijdelijk in de ijskast gezet vanwege de coronacrisis. Jan z’n 'Alfa tijdperk' zit erop.

Geen dag spijt gehad. Op 15 april 2002 ben ik bij Alfa begonnen. Na 26 jaar bij WEA te hebben gewerkt, waar ik mijzelf met mijn RB-studie destijds niet verder kon ontplooien, ben ik bij Alfa Boskoop gestart. Alfa trok mij direct, de organisatie, collega’s, vaktechnische bureaus: alles zit goed in elkaar.” Jan begon als kantoorleider in Boskoop, maar de combinatiefunctie met fiscalist bleek na verloop van tijd geen succes. Jan: “Dat was best een teleurstelling, maar ik wilde wel graag iets voor Alfa blijven betekenen en werd fulltime fiscalist. Het proces om een nieuwe kantoorleider aan te nemen, verliep wat moeizaam tot huidig directeur Erik Goudriaan startte.”

Agro

De laatste jaren heeft Jan met succes als agro fiscalist gewerkt. “Agro is mij met de paplepel ingegoten. Mijn opa was veehouder, mijn vader is ook altijd bij deze branche betrokken geweest en ik mocht altijd op de boerderij van een vriend van mijn vader helpen. Wat mij vooral in de agro aanspreekt, zijn de gezinsbedrijven in de veeteelt en akkerbouw. Dit is geen beroep, maar een passie, een levenswijze. Fantastisch dat ik in deze sector heb mogen adviseren. Geweldig om met klanten in de wei te lopen, in de stal en bij de dieren.” Jan heeft na Boskoop op zowel kantoor Aalsmeer als Bleiswijk gewerkt. “Op een gegeven moment merkte je bij Alfa de transitie van alleen aangiftes doen en jaarrekeningen maken naar een adviesorganisatie. Een boeiend proces, waarbij de fiscale afdeling flink werd uitgebreid. Vooral boeiend hoe dit werd aangepakt, dat heeft Alfa goed gedaan, want verandering wordt vaak als moeilijk ervaren.”

Open sfeer

De open sfeer in zowel Aalsmeer als Bleiswijk heeft Jan als 'heel plezierig' ervaren. Jan gaat verder: “Beide kantoren hebben eigen culturen met een joviale directie. Ik kan me bij Alfa niks voorstellen van de haat en nijd dat wel eens op andere kantoren tussen accountants en fiscalisten speelt.” Wat blijft Jan het meeste bij van Alfa? “Dat zijn onder meer de bouwprocessen. Kantoor Aalsmeer verhuisde van de Ophelialaan naar het huidige pand aan de Witteweg en ook de verhuizing van Boskoop naar Bleiswijk.” Wat hem verder opvalt bij Alfa is de menselijkheid. “Hier heb ik zulke goede ervaringen mee. Directie en collega’s zijn echt met je begaan, ook persoonlijk, als ik kijk naar mijn huwelijksjubileum in 2005 en naar het jaar 2008 waarin ik een hartinfarct kreeg. Roy kwam persoonlijk met zijn vrouw mijn auto thuis brengen. Aandacht voor elkaar heet dat. Ook in 2015 was die aandacht er. "Mijn moeder overleed en zowel Roy als Erik waren er om te condoleren. Kenmerkend voor Alfa deze combinatie van menselijk en zakelijk." Jan werd door directie ook wel ‘ambassadeur van Alfa’ genoemd. “Ja dat klopt wel, al heb ik dat zelf nooit zo ervaren”, lacht Jan. "Ik ben een echte Alfa-man, heel loyaal en doe graag een goed woordje voor Alfa. Natuurlijk gaat het om het werk, maar daaromheen kan veel. Ja, ik denk dat de meelevendheid mij altijd bijblijft en daarnaast ook de leuke feestjes en uitstapjes zoals naar Berlijn en Valkenburg".

Het tijdperk ná Alfa

Wie met pensioen gaat, krijgt tijd, maar vaak wordt die tijd al gelijk weer ingevuld. Jan vertelt: “Ik wil mijn vrijwilligerstaken bij de Protestantse Gemeente Leiderdorp uitbreiden, meer gaan fietsen en hardlopen en het lijkt me heerlijk om meer met mijn sloep te gaan varen.” Maar er zijn ook plannen voor tuinieren en gezien Jan z’n financiële achtergrond wil hij zich als schuldhulpmaatje aanmelden. “Mijn vrouw Christina is stewardess bij KLM, dus een IPB-ticket naar een mooie bestemming gaat na de crisis ook zeker weer gebeuren! Wat Alfa betreft: Ik kijk terug op een geweldige en mooie tijd,  een periode waarin ik mooie dingen heb meegemaakt, wees als werknemer dankbaar en trots op Alfa en tel je zegeningen”, sluit Jan af.

Marina de Wit

Marina de Wit

Directiesecretaresse

088 2531149 | Directiesecretaresse


Meer over Marina