Banner

Je bedrijfsstrategie: wat is jouw stip aan de horizon?

22 augustus 2019 | Door:  Stephan de Groot

Hoe bepaal je waar je nu staat als bedrijf en waar je naartoe wilt? Praktische vragen die je jezelf kunt stellen.

De toekomst is vaak een aspect waarover we te weinig nadenken. Waar wil je in de toekomst naartoe? En hoe draait je onderneming vandaag de dag? Hierbij wat handvatten en tips,  die je op een mooie zomeravond uit de losse pols kunt overdenken of uitgebreid met plannen kunt onderbouwen.

Omgevingsanalyse

Om te bepalen waar je met je onderneming naartoe wilt, is het belangrijk de volgende vragen te stellen. Doe dat zowel met de blik op vandaag als die op morgen.

Als het goed is geven de antwoorden op deze vragen een goed beeld van de omgeving van nu en in de nabije toekomst.

Scenarioplanning: van vandaag naar morgen

Nu je weet waar je staat en waar je naartoe wilt, is het handig om je strategie te bepalen. Hierbij wat handige tips om je te helpen. 

Draai een aantal financiële scenario’s

Doe een aantal aannames voor je winst- en kasstromenverwachtingen, maar ook je technische prestaties. Verdeel deze in een goed, slecht en gemiddeld scenario.  Bepaal vervolgens of je plannen haalbaar en uitvoerbaar zijn.

Verlies je privéplaatje hierbij niet uit het oog

Neem je bijvoorbeeld genoegen met minder salaris voor een tijd? Hoeveel tijd ben je bereid in je bedrijf te stoppen? Wil je je bedrijf op termijn verkopen of overdragen?

Asset management: inzet van middelen

Bij het uitvoeren van je plannen is het belangrijk dat je voldoende middelen hebt. Deze moeten voldoen aan je veranderende eisen in de toekomst. Inventariseer bijvoorbeeld je huidige machinepark. Hoe? Hierbij wat tips:

Beoordeel hoe je je arbeidskrachtenplanning op orde maakt. Denk hierbij aan je eigen medewerkers maar ook aan flexibele krachten zoals zzp’ers en uitzendkrachten. Nu de machine- en manurencapaciteiten zijn bepaald weet je hoeveel financiële middelen er nodig zijn. Werk dit uit in de scenarioplanning.

Personeelsmanagement: alleen ga je hard maar samen kom je verder                

Met de toekomstplannen zit het wel goed. Maar vergeet niet dat je duurzame idealen van morgen worden bepaald door het waan van de dag van vandaag. Een succesvolle uitvoering van je plannen kun je vaak niet alleen. De juiste mensen zijn daarbij van cruciaal belang. Stel dus de volgende vragen:

Alfa helpt

Alfa doet meer dan alleen het samenstellen van jaarrekeningen, het verwerken van administraties en opstellen van fiscale aangiftes. We hebben een breed palet aan specialistische kennis in huis. Denk hierbij onder andere aan:

Samengevat zijn we de brede zakelijke financiële dienstverlener die helpt met het uitstippelen van je strategie en de realisatie van deze plannen. Alfa wenst je veel succes met je toekomst en staat je daarin graag bij!