Banner

Hoe Floor Wibbens bij toeval ondernemer wordt in... scrumartikelen

05 oktober 2021 | Door:  Gabriële Lether

Ze studeert bedrijfskunde en rechten, maar het liefst wil Floor Wibbens ondernemer worden. “Ik wist alleen nog niet waarin”, lacht ze. Op een toevallige manier komt het helemaal goed met haar ondernemerscarrière. Met Scrumartikelen.nl levert Floor alles voor bedrijven met ‘scrumteams’ in huis. Herschrijfbare magneten, whiteboards, planningpokerkaarten en nog veel meer. Allemaal bedoeld om de wirwar van post-it’jes op de muur overbodig te maken.

Scrum is een werkmethode die sinds de jaren tachtig in opmars is. Multidisciplinair samengestelde teams gaan aan de slag om een project flexibel, stapsgewijs en in korte tijd aan te pakken. Scrum is een onderdeel van het agile werken dat steeds meer bedrijven zich eigen maken: door je heel wendbaar aan te passen aan een snel veranderende wereld. Als agile coach komt Floor na haar studies bij Nationale Nederlanden terecht. Scrumteams coachen in workshops, om de medewerkers te leren hun werk zo goed mogelijk te doen.

“Dat ging toen allemaal nog met post-it’jes op grote bruine vellen. Uiteindelijk ging een heel groot deel van het bedrijf met scrum aan de slag. Dat had ook een paar nadelen. Die post-it’jes hingen soms een paar weken aan de muur. En die vielen regelmatig op de grond. De facilitaire afdeling begon ook te klagen. Die vond het geen mooi gezicht, al dat bruine papier aan de muur. En het was natuurlijk totaal niet duurzaam, steeds weer die post-its weggooien”

Magnetische versie

De ondernemer in Floor wordt wakker. Zouden die post-its ook niet in een magnetische versie bestaan? Magneetjes die je kunt uitwissen en weer hergebruiken? Ja, is het antwoord na een zoektocht. Maar niet in de vorm en kleur die Floor in gedachten had. Het toeval wil dat haar broer een bedrijf met een inkoopkantoor in China heeft. “Hij heeft mij geholpen aan het adres van een betrouwbare Chinese leverancier. Eén die producten van goede kwaliteit kon leveren. Juist die kwaliteit is voor mij heel belangrijk.”

Goed te lopen in Nederland

De eerste website, scrumartikelen.nl, is al snel een feit. En Floor is agile coach-af en kersvers ondernemer. “Ik begon met Nationale Nederlanden maar al snel wisten andere bedrijven mijn site ook te vinden. Als je op Google zoekt naar ‘scrum magneten’ kom je al gauw bij mij terecht. In Nederland begon het goed te lopen. Daarom ben ik ook buiten Nederland gaan kijken.” Daarom lanceert ze 2DOBOARD als internationale merknaam voor haar scrumartikelen.

Eigen activiteiten
Floor: “In het begin ben ik zelf artikelen gaan verpakken en opsturen. Maar op een gegeven moment ging dat niet meer. Ik heb thuis ook nog twee zoontjes van één en vier. Ik werk nu met een extern magazijn dat alles op voorraad houdt en ook de spullen voor mij verzendt. Daarnaast wordt de marketing gedaan door een marketingbureau en heeft ik een virtual assistent die de klantenservice voor haar rekening neemt.” Haar eigen activiteiten? “Ik steek veel tijd in de verbetering van het product. En ik bedenk nieuwe producten. Ik heb bijvoorbeeld startpakketten ontwikkeld, een alles-in-één-pakket voor bedrijven die willen starten met scrum”

Check in een laboratorium

Inmiddels heeft haar succes de concurrentie wakker geschud. “Ja, er zijn wel concurrenten. Maar mijn focus ligt op de kwaliteit van het product. En op een goede customer service. Ik weet zelf hoe belangrijk dat is voor bedrijven. Ik zorg ervoor dat elke magneet er perfect uitziet. Ik laat ook geregeld zendingen vanuit China checken in een laboratorium: zitten er geen verkeerde plastic stofjes in? En gaat er toch iets mis met bijvoorbeeld de aflevering van een pakket, dan zorgen we ervoor dat dat zo snel mogelijk in orde komt voor de klant. Nee, ik heb geen last van concurrentie.”

Maar wel van corona. “Toen is mijn omzet gedaald. Mensen gingen thuis werken in plaats van op kantoor. Er zijn wel mensen die mijn artikelen in huis gebruiken, maar de grote meerderheid van de gebruikers zijn bedrijven. Inmiddels trekt het weer aan. Maar of het werken in bedrijven weer op het niveau terugkeert van voor corona?”

Kosten zijn gedaald

Om die reden is Floor blij met dat ze haar eigen bedrijf ‘agile’ heeft opgezet. “Tijdens corona heb ik minder verkocht, maar mijn kosten zijn mee gedaald. Dan is het fijn dat je geen onderneming bent met een groot kantoor, vast personeel en leaseauto’s voor de deur. Het is een goede keus geweest om het flexibel in te richten.”

Goed gevoel over Alfa

Ze woont in Rotterdam, maar komt uit Bleiswijk. “Daar reed ik regelmatig langs het kantoor van Alfa. Toen het bedrijf ging groeien ben ik er een keer binnengestapt. Kijken of er een klik was. En die was er. Ik had meteen een goed gevoel over Alfa. Je weet dat Alfa een van de grotere accountantsorganisaties in Nederland is. En dat het met de kwaliteit wel goed zit.”

Regelmatig is er contact met Carol de Wit, verantwoordelijk voor de zakelijke relatie. “Zeker in de coronatijd hebben we overlegd met elkaar. Een beetje sparren. Ja, daar word je toch wel wijzer van. Iemand als Carol kijkt er toch weer met een heel andere blik naar. Dan ga je zelf ook anders naar zaken kijken.”