Banner

Het tropisch regenwoud én geld besparen in één, met GDH-schotten

26-05-2021 | Door:  Eelco Storre

Eigenlijk had hij zich er al bij neergelegd: dat een hardhouten damwand in het water na 25 á 30 jaar wel een keer op is. Niet het deel onder water, maar het stuk erboven. Vervangen maar, elke keer opnieuw. Maar het idee dat er een duurzame oplossing te bedenken moest zijn, liet David de Hollander niet los. Die oplossing is er nu: de GDH-schotten. Houten damwanden die verrot zijn, kunnen met gebruikmaking van ijzeren of andere platen een tweede - langer - leven tegemoet gaan.

De historie van het familiebedrijf Gebr. De Hollander gaat terug tot 1935. Sinds 1999 staat David aan het roer, met een bemanning van tien vaste medewerkers. Het bedrijf in Hazerswoude is breed actief. “We zitten in het sloopwerk, in de asbestverwijdering en in de grond- en waterwerken, zoals het aanbrengen en vervangen van houten beschoeiingen. Ja, die asbest is een beetje een buitenbeentje, maar door het sloopwerk zijn we erin gerold en hebben we onze certificaten gehaald om het goed te mogen verwijderen. Het meeste werk komt van gemeenten in een straal van dertig kilometer rond Hazerswoude. Maar we werken ook voor een paar grotere zakelijke opdrachtgevers en voor particulieren.”

Hij werkt zelf vooral op kantoor. “Heel af en toe als het nodig is werk ik nog weleens mee. Maar meestal zit ik hier op kantoor opdrachten uit te rekenen, neem ik werk op, houd ik contact met opdrachtgevers en ga ik bij aangenomen werk kijken.”

Traditioneel damwand

Het gebeurt nogal eens dat Gebr. De Hollander de opdracht krijgt om hardhouten damwanden te vervangen. David: “Na een jaar of dertig is alles boven water wel een keer aan zijn einde. Wij trekken de damwandplanken eruit en zagen het slechte gedeelte ervan af. Die kortere planken zijn nog keihard, die kunnen we wel weer ergens in een andere sloot terugplaatsen of verkopen. En een deel is brandhout.”

Normaal gesproken wordt er weer een nieuw hardhouten damwand teruggeplaatst, wat betekent dat er tropische bomen moeten worden gekapt.

Staalplaat op z’n kant

Met de GDH-schotten - genoemd naar de initialen van het bedrijf - kan het ook anders. David: “We zagen de damwand ongeveer tien centimeter onder de waterlijn af, hier is het hout nog in goede staat. Over de bestaande damwand zetten we een soort stalen of ijzeren plaat heen die op z’n kant onder water wordt vast geboord. We gebruiken nu vooral ijzer, dat kun je weer verduurzamen door het te conserveren. Een opdrachtgever kan z’n eigen materiaal, conservering en kleur kiezen.”

Tot wel vijftig procent besparing

De revolutionaire oplossing van de gebroeders lost twee problemen in één keer op. David: “De besparing kan wel oplopen tot vijftig procent. Het hangt af van de hoeveelheid meters en de kerende hoogte die we moeten vervangen. Maar voor ons is het vooral belangrijk dat we veel minder tropisch hardhout hoeven te laten kappen.” Inmiddels is het systeem gepatenteerd. David studeert alleen nog op een paar verbeteringen voor het zaagwerk. “Het zagen van de planken onder water is niet iets wat je één-twee-drie zomaar doet. Zeker met koud weer is het geen pretje. Maar het gaat steeds makkelijker.”

Inmiddels staat er ruim twee strekkende kilometer met GDH-schotten. “Het is nog niet zo’n heel erg bekend systeem, daarom hebben we er een filmpje over gemaakt. Dit hebben we sinds kort afgerond en op onze website geplaatst.”

Praktijkman

Sinds drie jaar kijkt Alfa Accountants en Adviseurs over David zijn schouders mee. “Ik ben meer een praktijkman. Ik weet in welke dingen ik goed en minder goed ben. Op een gegeven moment moet je concluderen dat je toch meer hulp nodig hebt. Met relatiemanager Edwin Roelandse van Alfa Accountants en Adviseurs in Bleiswijk had ik al eens contact gehad. Hij heeft goed gekeken welke knelpunten er in ons bedrijf waren op het financiële vlak en het personeelsvlak. Dat zijn we langzaam gaan verschuiven. Het gaat nu weer de goeie richting op. Edwin geeft mij de ruimte die ik als ondernemer nodig heb. Ik houd me weer bezig met de dingen waar ik het liefst mee bezig ben. En dat is ondernemen. We zijn ook met andere dingen bezig. Letterlijk naast ons bedrijf zijn we ook begonnen met het opleiden van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt en we zijn óók een leerbedrijf.”

Eelco Storre

Eelco Storre

Senior Accountant

(088) 253 1887 | estorre@alfa.nl


Meer over Eelco