Banner

Eisen voor Groen Label Kas met ingang van 2020 versoepeld

30 januari 2020 | Door:  Chris Boers

Goed nieuws voor ondernemers die in een duurzame kas willen investeren: de overheid hanteert met ingang van dit jaar versoepelde eisen voor de Groen Label Kas. Zo is het nu eenvoudiger om een ontvochtiger in te passen in de kas. En laat nu ook nog eens op
2 maart de EHG-regeling open gaan, waardoor er subsidie te krijgen is op die luchtbehandelingssystemen!
Met ingang van 1 januari geldt voor de investering in Groen Label Kassen het certificatieschema GLK14-2020. Daarin zijn een aantal aanpassingen verwerkt. Belangrijke veranderingen om rekening mee te houden zijn:
 

Meer focus op ontvochtiging

De verruiming van de eisen rond luchtbehandelingssystemen zoals ontvochtigers is niet toevallig. Naar de mening van de overheid schiet de markt tekort met het neerzetten van duurzame kassen. Het tempo ligt te laag. Met minder strenge eisen wil de overheid daarom het gebruik van ontvochtigers stimuleren. Een groter gebruik van ontvochtigingstechnieken vertaalt zich immers in een lagere emissie.
 

Nu ook EHG-subsidie op luchtbehandeling

Naast de versoepelde eisen in het kader van de Groen Label Kas is er nog een reden om te investeren in een ontvochtiger of een ander luchtbehandelingssysteem. Met ingang van
2 maart gaat de EHG-subsidie open, de afkorting voor Energie-efficiëntie en Hernieuwbare energie Glastuinbouw.
Daarvoor geldt een subsidie van 30 euro per m², met een maximum van 375.000 euro (bedragen per aanvrager - elke aanvrager in een samenwerkingsverband kan aanspraak maken op dit bedrag). Die subsidie gaat over de kosten (excl. btw) die je maakt voor nieuwe machines en apparatuur voor luchtbehandeling. Maximaal vergoedt de overheid een kwart van die kosten.
 

Schakel op tijd Alfa in

Nog al te vaak zien we bij Alfa ondernemers struikelen over de voorwaarden rond subsidieregelingen. En het gebeurt zelfs dat ondernemers een subsidiemogelijkheid helemaal over het hoofd zien. Daarom ten overvloede: heb je investeringsplannen, dan is één telefoontje naar je contactpersoon bij Alfa voldoende om het subsidietraject foutloos af te ronden. Je weet ons te vinden!
Chris Boers

Chris Boers

Bedrijfskundig adviseur

088 2532450 | cboers@alfa.nl


Meer over Chris