Banner

Boerenbedrijf wordt recreatieve en culturele oase in overvolle Randstad

06 april 2021 | Door:  Bart van der Zwaan

Niet elk landbouwbedrijf heeft in 2021 nog toekomst. Zeker niet in de overvolle Randstad, waar uitbreidingsmogelijkheden er niet zijn. Maar er zijn ook kansen voor die bedrijven. Zoals in Stompwijk. Op het bedrijf waar haar vader tot 2014 melkvee hield ontwikkelen Vicky en Bert van der Krogt stap voor stap iets nieuws: Buitenplaats Molenwei. De komende jaren moet het boerenerf worden getransformeerd tot een hotspot voor cultuur, natuur, sport en spel en zakelijke activiteiten. Met één miljoen directe buren heeft Vicky er alle vertrouwen in. Mede dankzij een meer dan geslaagde crowdfundingactie.

Toen ze 19 was, wist Vicky niet hoe gauw ze de ouderlijke boerderij aan de Stompwijkseweg achter zich moest laten. Ze ging aan de slag in de tuincentrumbranche en reisde stad en land af. “Het boerenleven heeft me nooit geboeid”, zegt ze met een lach. “Wel groen en natuur en buiten zijn. Ik kan genieten van zo’n locatie. Ik weet ook niet beter.” Na het overlijden van haar vader, die tot 2006 melkkoeien hield en daarna voor de hobby boerde, erft ze samen met broer Bert de boerderij. En ze ziet kansen. “Ik ben gaan pitchen en netwerken: wat gebeurt er allemaal op het gebied van plattelandsontwikkeling? Met de gemeente Leidschendam-Voorburg ben ik om de tafel gegaan, we hebben een haalbaarheidsonderzoek laten doen naar onze locatie.”

Kampeerveld

Vorig jaar verschenen de eerste huurtenten op de locatie, om mensen de gelegenheid te geven in de natuur te kamperen. Vicky: “Dat is een enorme kostenpost geweest. Je bent niet zomaar camping, dat is een veel te groot woord voor hier. Het is meer een kampeerveld. Maar het heeft ons wel op het idee gebracht om mensen te gaan faciliteren. Ze zoeken een kort verblijf, een paar nachten bij de stad. Maar dan zonder huurtenten, wel met iets wat je zelf in beheer hebt. Maar hoe ga je zonder geld die stap zetten? Daar is toen die crowdfunding uit ontstaan.”

Trendy trekkershutten

In no-time trokken 63 investeerders de digitale portemonnee om ruim 50 duizend euro te investeren. Genoeg voor vier trendy trekkershutten (‘pods’) inclusief e-bikes. Als boerencamping heeft Molenwei echter maar zes maanden per jaar een vergunning om gasten te ontvangen. Daarom zijn er plannen om met andere activiteiten er een jaarrond-buitenplaats van te maken. Aan ideeën ontbreekt het Vicky niet, van vergaderingen faciliteren voor het bedrijfsleven tot het verbouwen van de hooiberg voor sociaal-maatschappelijke en educatieve doeleinden. “Dit is nog maar de voorloper voor de volgende stap, als we naar gebouwen gaan. We zijn nu de stal aan het slopen. De nieuwe stal wordt een multifunctioneel gebouw waar mens, dier en natuur samenkomen.”

Miljoen inwoners

Aan een ‘afzetgebied’ heeft ze geen gebrek, wijst ze naar buiten. “We hebben hier een miljoen inwoners om ons heen. In de regio Haaglanden is een enorme bedrijvigheid. We zitten op anderhalve kilometer van de A4 op een zichtlocatie, de pods zijn echte blikvangers. We hebben zelfs met de leverancier afgesproken dat we een demolocatie worden.”

Lange adem

Haar doel: een natuurverrijkende locatie ‘waar agrariërs wat kunnen proeven maar vooral mensen uit de stad’. Het is een ambitie die een lange adem vergt, weet ze na een paar jaar trekken en sleuren aan haar plannen. Vicky: “Het was een enorm getouwtrek om de gemeente Leidschendam-Voorburg mee te krijgen. We zijn al twee en een half jaar bezig. Een gemeente heeft geen idee hoe je van een verpauperd agrarisch bedrijf naar een recreatieve locatie gaat. In het hele land zie je mooie dingen gebeuren, zoals in Midden-Delfland. Wij lopen hier nog achter, er is nog weinig cohesie tussen de boeren om samen dit gebied te versterken. We krijgen een vergunning om te mogen experimenteren. Onze ambitie is om meervoudige waarde te creëren voor het traditionele buitengebied in de Randstad.”

Broer Bert heeft zijn eigen bedrijf en kijkt over de schouder mee. Vicky staat er echter niet alleen voor en werkt samen met uiteenlopende organisaties: van de Wageningen Universiteit tot HAS Den Bosch en de Rabobank. “We hebben een goede landschapsarchitect, ik heb een projectbureau ingeschakeld. Ik geloof vooral in samenwerking.”

Alfa Accountants en Adviseurs

Zoals ook met Alfa Accountants en Adviseurs, de accountant van Buitenplaats Molenwei. “Mijn vader was klant bij een collega-accountantskantoor. Met Erik Goudriaan van kantoor Boskoop - inmiddels directievoorzitter van Gorinchem/Dodewaard - heb ik altijd achter de schermen contact gehouden. Bij de transitie naar een recreatieve bestemming zijn we overgegaan naar Alfa Accountants en Adviseurs. De manier waarop zij zijn georganiseerd vind ik fijn. We hebben overal advies voor nodig, voor juridische zaken, voor subsidies. Nu zitten we weer met de fiscalisten van Alfa Accountants en Adviseurs om de tafel over de bedrijfsvorm.”

Begin juni moet het kampeerseizoen voor Buitenplaats Molenwei starten. De activiteitenagenda vermeldt in de tussentijd zulke uiteenlopende activiteiten als een expositie ‘Panorama Platteland’, een veertig meter lang kunstwerk, een springkussenfestival, een boerencantate en een open Weidag. Kijk op buitenplaatsmolenwei.nl voor meer informatie.

Bart van der Zwaan

Bart van der Zwaan

Klantbeheerder

088 2531211 | bvdzwaan@alfa.nl


Meer over Bart