Banner

Betaal je niet teveel rente als ondernemer?

4 november 2019 | Door:  René Grootscholten

Kort geleden verlaagde de Europese Centrale Bank, de ECB, de beleidsrente naar min 0,5 procent. Slecht nieuws voor iedereen die wat spaargeld achter de hand houdt, goed nieuws voor iedereen die een hypotheek afsluit of geld voor z’n tuinbouwbedrijf wil lenen. Tenminste, als je een passend tarief aangeboden krijgt van de bank. Alfa weet precies met welke tarieven banken momenteel werken. Die second opinion van je adviseur kan je dus veel geld besparen.

Een grote verlaging was de recente aanpassing van de beleidsrente door de ECB niet: van min 0,4 naar min 0,5 procent. Toch blijft het wennen voor iedereen die bijvoorbeeld de hypotheekrentes van de jaren tachtig nog heeft meegemaakt, met een uitschieter naar 13%. (Daar stond toen wel een torenhoge inflatie tegenover, wat nu niet het geval is.)
 

Stimuleren om te investeren

Waarom daalt de rente nog steeds? Met een lagere rentevergoeding wil de centrale bank ondernemers en overheden stimuleren om te investeren. Banken zijn overigens niet verplicht de beleidsrente van de ECB aan te houden - dat zou betekenen dat je als investeerder geld toe zou krijgen. Maar het ligt wel in de lijn der verwachting dat een dalende beleidsrente zich vertaalt in een scherpe renteaanbieding.
 

Second opinion Alfa bij financiering

Heb je plannen om te investeren en heb je de bank gevraagd een financieringsvoorstel te doen? Of nadert de rentelooptijd van een huidige financiering zijn einde en komt de bank met een nieuw percentage? Goed om Alfa even te laten meekijken. We zien dagelijks welke percentages de verschillende banken berekenen aan hun klanten. Met die kennis kunnen we je op maat adviseren of jij ook een passend voorstel hebt gekregen. En uit de praktijk weten we ook dat die second opinion weleens van heel grote waarde kan zijn. Met name financieel.
Neem gerust contact op. We kijken graag met je mee!
 
 
René Grootscholten

René Grootscholten

Bedrijfskundig adviseur

088 2532475 | rgrootscholten@alfa.nl


Meer over René