Banner

Asbestsanering dreigt tot stilstand te komen: het geld is op!

19 november 2018

Er is goed en slecht nieuws te melden voor iedereen die nog asbest op het dak heeft liggen. Het goede nieuws: het asbestverbod is met een jaar uitgesteld, naar 31 december 2024. Minder goed nieuws: de subsidiepot is leeg. De vraag is dan ook hoe de overheid denkt binnen zes jaar alle daken asbestvrij te hebben. Wie het weet mag het zeggen…

Het gaat hard met de sanering van asbestdaken in Nederland. De laatste drie jaar is er steeds tussen de tien en twaalf miljoen vierkante meter asbestdak verdwenen. Maar het gaat nog niet hard genoeg. Er resteert namelijk nog altijd een immense oppervlakte van het ziekmakende spul: 80 miljoen vierkante meter dak.

Ondernemers en particulieren kregen bij de sanering een financieel steuntje in de rug van het Rijk: een budget van 75 miljoen euro, 4,50 euro per vierkante meter. Maar de financiële prikkel bleek maar een houdbaarheidsdatum tot 2018 te hebben: het geld is op. Wat nog resteert, zijn regelingen van andere overheden, zoals provincies en gemeenten. Een potje van 150.000 euro hier (provincie Friesland), een potje van 75.000 euro daar (gemeente Midden-Delfland). En zo zijn er nog wel meer regelingen. Sympathieke regelingen, maar de bedragen staan in geen verhouding tot de 75 miljoen van de rijksoverheid en de inspanning die in zes jaar tijd nog moet worden verricht.

Want wie gaat nog zijn of haar dak saneren, in de wetenschap dat alle kosten op hem of haar worden afgewenteld? Misschien dat een idealistische ondernemer of particulier gul de portemonnee trekt, maar veel zullen het er niet zijn.

Patstelling

De asbestsanering die zo veelbelovend is begonnen, dreigt dus als een nachtkaars uit te gaan. Wie niet in de provincies of gemeenten die nog subsidiëren woont, heeft pech. Wie daar wel woont, maar pas claimt als het budget op is trouwens ook. Die patstelling dreigt het ambitieuze streven van de overheid te dwarsbomen. De noodzaak van asbestsanering verdwijnt op deze manier naar de achtergrond. En de mededeling dat het verbod met een jaar is uitgesteld zal ook weinig goed doen. Het is voor asbesthoudende ondernemers een signaal in de trant van: wie dan leeft, wie dan zorgt. ‘Misschien komt er nog wel een jaartje uitstel bij, wie weet’, zal de gemiddelde ondernemer redeneren.

Overheid, doe iets!

Alfa ondersteunt de goede bedoelingen van de minister: een stof als asbest hoort niet in het milieu, want de consequenties kunnen desastreus zijn. Maar van alleen goede bedoelingen komen ondernemers niet in actie. Daarom roepen we de overheid op om nog eens goed na te denken over stimulerende maatregelen. Preciezer gezegd: een financiële tegemoetkoming. Want dat is het enige wat helpt om 31 december 2024 echt asbestvrij te zijn!