Banner

Vraag maar Raak: "Wat zijn de mogelijkheden tot middeling van inkomen van box 1 ?"

28 september 2021 | Door:  Gavin Lefers

Mijn naam is Brenda de Roos en ik ben 55 jaar. Onlangs heb ik mijn definitieve aanslag Inkomstenbelasting 2020 ontvangen. Ik ben geschrokken van het te betalen bedrag. Het is ook flink meer dan eerdere jaren. Aan de ene kant begrijp ik het wel, want ik heb een eigen bedrijf en de winst daaruit is dit jaar vele malen hoger dan voorgaande jaren. Dit jaar bedraagt mijn belastbare inkomen in box 1 totaal € 98.123. In 2019 was dit nog € 49.543 en in 2018 was dit € 38.125.

Ik merk vooral op dat ik dit jaar ineens in een hogere belastingschijf belast wordt ten opzichte van vorige jaren. Mijn vraag is daarom: is hier iets aan te doen? Ik heb wel eens gehoord van een mogelijkheid tot middeling voor de Inkomstenbelasting, maar ik weet niet zo goed hoe dit werkt. Kan Alfa Accountants en Adviseurs dit eventueel voor mij regelen?

In deze rubriek antwoorden onze specialisten op jullie vragen. Heb je een vraag voor één van onze specialisten, laat het ons dan weten. Deze maand beantwoordt fiscalist Gavin Lefers een vraag over de mogelijkheid tot middeling voor de Inkomstenbelasting.

Beste Brenda,

Wat fijn dat het zo goed gaat met jouw bedrijf! Helaas leidt een hogere winst inderdaad ook tot een hogere belastingaanslag. Wat betreft jouw vraag over een eventuele middelingsmogelijkheid; dat kunnen wij zeker voor je uitzoeken!

Een middeling komt in feite neer op het volgende:
in box 1 wordt het inkomen uit werk en woning (ook winst uit onderneming) progressief belast. Wanneer het inkomen in de loop der jaren erg verschilt, kan het zo zijn dat je het ene jaar in een hogere schijf valt dan een ander jaar.

Gelukkig bestaat er een mogelijkheid tot middeling van inkomen. We kijken naar hoeveel Inkomstenbelasting je was verschuldigd wanneer je gemiddelde inkomen was belast in ieder jaar. Er kan dan een vergelijking worden gemaakt met de werkelijk betaalde Inkomstenbelasting de afgelopen drie jaar. Als blijkt dat je de afgelopen jaren meer belasting hebt betaald (dan je had betaald wanneer het gemiddelde inkomen was belast) dan kom je mogelijk in aanmerking voor een teruggave van die te veel betaalde Inkomstenbelasting over drie jaar.

Wij hebben voor je berekend dat je over de jaren 2018, 2019 en 2020 € 73.530 aan Inkomstenbelasting/premievolksverzekeringen hebt betaald. Gemiddeld ligt dit rond de
€ 24.000 per jaar. Wanneer je gemiddelde inkomen ieder jaar belast zou worden, dan komt de totale Inkomstenbelasting/premievolksverzekeringen uit op € 70.858. Dit is een verschil van - € 2.672.

Dit betekent dat je, na aftrek van de drempel (€ 545), € 2.127 terug zou mogen vragen aan de Belastingdienst. Een mooie meevaller dus!

Voor het middelen van inkomen gelden echter wel een paar voorwaarden:

De Belastingdienst zal echter niet zelf de teruggave uitbetalen. Hiervoor dient een schriftelijk verzoek te worden gedaan aan de Belastingdienst. Zullen wij dit voor je regelen?

Gavin Lefers

Gavin Lefers

Fiscaal adviseur

088 2531669 | glefers@alfa.nl


Meer over Gavin