Banner

Vraag maar Raak: "Wanneer is het fiscaal wenselijk de eenmanszaak om te zetten in een BV?"

8 juli 2021 | Door:  Marco van Voorst

“Al vier jaar drijf ik mijn onderneming in de vorm van een eenmanszaak. Toch ben ik (Harry, 42 jaar) nieuwsgierig naar de mogelijkheden van een BV. Wat betekent dit voor mij? Welke voordelen zijn daarmee te behalen? Graag zou ik advies willen hebben waar ik rekening mee kan houden”.

In deze rubriek antwoorden onze specialisten op jullie vragen. Heb je een vraag voor één van onze specialisten, laat het ons dan weten! Deze maand beantwoordt fiscalist Marco van Voorst een vraag over inbreng in de BV.

Beste Harry,

Goed dat jij ons dit vraagt. Er zijn voordelen te behalen als de eenmanszaak wordt omgezet in een BV. Maar wat zijn deze voordelen? Ik noem er twee.

Het eerste voordeel is dat je met houden van een BV niet privé aansprakelijkheid bent (in beginsel). Bij een eenmanszaak is dit anders. Namelijk dat je in privé wel aansprakelijk bent. Bij een faillissement van de onderneming kan dit betekenen dat de schuldeisers van de onderneming zich ook kunnen verhalen op het privévermogen. Bij een BV is dit in beginsel niet zo. Wel kun je in privé aansprakelijk worden gesteld bij onbehoorlijk bestuur. In de praktijk kan het ook zijn dat bijvoorbeeld een bank jou in privé laat meetekenen bij een financiering. 

Let op!! Als je de eenmanszaak omzet naar een BV, dan vervalt de aansprakelijkheid voor de al bestaande schulden niet. Dit betekent dat de schuldeiser van deze schulden zich kunnen verhalen op het privévermogen.

Daarnaast kan de BV fiscaal voordeliger zijn. Wanneer is dit zo? Dit is afhankelijk van de feiten en omstandigheden en jouw persoonlijke voorkeuren en wensen. Om dit goed te kunnen bepalen is er maatwerk nodig. Maar bij een winst van € 100.000 kan de BV al voordeliger zijn dan de eenmanszaak.

Het omzetten van de eenmanszaak naar de BV kan zonder heffing van belasting plaatsvinden. Dit kan daarnaast met terugwerkende kracht worden gerealiseerd (naar het begin van het lopende jaar). Hiervoor gelden wel voorwaarden. Ook dit is maatwerk.

Conclusie

Op de vraag ‘wanneer het tijd is om de eenmanszaak om te zetten naar een BV’ is geen eenduidig antwoord te geven. Meerdere overwegingen kunnen belangrijk zijn. Ik heb twee voordelen benoemd om een BV te hebben. Echter, er bestaan er meer. Wat voor jou fiscaal gunstig is hangt erg af van jouw situatie en jouw voorkeuren. Het is belangrijk om de feiten en omstandigheden goed in beeld te hebben en te kijken naar jouw toekomstbeeld. Dit is altijd maatwerk. Zullen wij een afspraak maken en klankborden? De koffie staat klaar.

Marco van Voorst

Marco van Voorst

Belastingadviseur

088 2531679 | marcovanvoorst@alfa.nl


Meer over Marco